Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Další letní týden, bouřky hlavně ve středu

V tomto týdnu nás v počasí žádné zásadní změny nečekají a víceméně bude pokračovat trend z minulých dní. Teploty se stále budou dostávat nad letních 25 °C a v některých dnech musíme počítat s výskytem přeháněk nebo i bouřek. Již dnes je na obloze hodně oblačnost, ale teploty se pohybují na letních 24 °C až 28 °C. K tomu se místy přidají přeháňky, ojediněle bouřky. Přes naše území dnes totiž postupuje slabší okluzní fronta. Polojasná až oblačná obloha nás čeká i zítra. Teploty budou ovšem ještě o trochu vyšší než dnes. Většinou vystoupí na 26 °C až 30 °C. Během dne se objeví místy přeháňky nebo bouřky. V noci na středu potom začne západ našeho území ovlivňovat studená fronta. Přeháňky a bouřky se tak přidají častěji a budou se rozšiřovat dále na východ.

Přechod studené fronty bude pozvolný. S jejím vlivem musíme počítat po celou středu. Hlavně během dne se tak opět začnou tvořit přeháňky a bouřky. Ty mohou být silné. Ojediněle je doprovodí přívalové srážky s úhrny až 30 mm, nárazy větru až 80 km/h a menší kroupy. Vznik bouřek podpoří hlavně silnější střih větru, hodnoty CAPE naopak budou spíše nižší. Teploty budou od 23 °C na severozápadě Čech až po 30 °C na jihu Moravy.

Ve čtvrtek a v pátek srážky ustanou a teploty budou mezi 23 °C až 27 °C, v pátek mezi 25 °C až 29 °C. V noci ze soboty na pátek přes naše území zřejmě přejde rychle další studená fronta, ale zřejmě přinese jen málo srážek. O víkendu tak bude spíše polojasno s letními teplotami přes 25 °C. Žádná výrazná změna v charakteru počasí nás tak v tomto týdnu nečeká.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Počasí
Počasí v tomto týdnu bude stále proměnlivé - nejvíce srážek se u nás vyskytne ve středu, kdy se mohou objevit i silné bouřky.