Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Sezónní předpovědi očekávají spíše teplejší léto, vyloženě horké ale nebude

Meteorologické jaro se pomalu chýlí ke konci, příští středu už začíná meteorologické léto. Po chladném dubnu přišel poměrně teplý květen, i když během nadcházejícího víkendu nás čeká ochlazení. Jak dlouho toto ochlazení potrvá a jaké vlastně bude to letošní léto?

Zde samozřejmě můžeme vyjít pouze z dlouhodobých, měsíčních až sezónních předpovědí, u kterých je nemožné přesně určit, který den proprší nebo který naopak přinese tropické horko a slunce. Jde tedy spíše o podobu celkového rázu vývoje počasí během nadcházející letní sezóny. K dispozici máme přitom už poměrně široké spektrum modelů, které se dlouhodobému předpovídání věnují. Na druhou stranu je ale nutné upozornit, že předpovědní schopnost těchto modelů pro oblast střední Evropy je nižší, zejména ve srovnání například se severní Amerikou, kde je mnohem silnější vazba na dění v Pacifiku, hlavně při výskytu jevů El Niño nebo La Niña (která teď, mimochodem, probíhá).

Ostatně o problematičnosti předpovědí svědčí i fakt, že zatímco na začátku května se modely shodovaly v tom, že nás čeká teplé a taky srážkově podprůměrné léto, ty nejčerstvější výhledy se poněkud liší.

Teploty
Předpověď odchylky teploty pro celé léto – multimodelový průměr ze začátku května, zdroj: climate.copernicus.eu

Srážky
Předpověď odchylky srážek pro celé léto – multimodelový průměr ze začátku května, zdroj: climate.copernicus.eu

Pro červen modely ubraly tepla, měsíc jako celek by měl nakonec být teplotně průměrný. Čerstvý výhled amerického předpovědního centra počítá s teplotně průměrným červnem. Z hlediska srážek je tu ale jistý rozdíl – Česká republika se nachází na pomezí oblasti s očekávaným výrazně podprůměrným úhrnem srážek, který tento model počítá jižně a jihozápadě od našeho území. Je tedy poměrně nejasné, zda-li letos Medard „splní svůj plán“ nebo zůstane poněkud za očekáváním.

CFS
Očekávaná odchylka srážek za červen podle předpovědi CFS, zdroj: origin.cpc.ncep.noaa.gov

Pro další letní, a tedy prázdninové měsíce máme aktuálně k dispozici nejčerstvější výstupy pouze z už zmíněného amerického předpovědního centra, a ten preferuje jak teplotně nadprůměrný červenec, tak i teplotně nadprůměrný srpen. Nepůjde ovšem o nijak mimořádně nadprůměrné hodnoty. Což je v souladu s už dřívějšími výpočty ostatních modelů. Z hlediska srážek je, jako obvykle, předpovědní signál poměrně slabý, každopádně model počítá s úhrny spadlé vody v blízkosti dlouhodobého normálu.

CFS
Obr. 3: Předpověď měsíční odchylky teploty (ve °C) pro jednotlivé letní měsíce podle modelu CFS, zdroj: origin.cpc.ncep.noaa.gov

Z celoevropského pohledu je pravděpodobné teplotně nadprůměrné léto hlavně na Pyrenejském poloostrovu, částečně i ve Francii, tedy v části kontinentu, která už má za sebou první výraznou vlnu veder. Naopak severní Evropu čeká zřejmě spíš chladnější nebo teplotně průměrné léto. Lze předpokládat, že poloha tryskového proudění, která určuje postup tlakových níží z Atlantiku, bude hlavně během prázdnin směřovat severně od Skotska nad Skandinávii. Ve střední Evropě by tak během července a srpna mělo více vody souviset s bouřkovou činností než s přechodem výraznějších front.

Zatím tedy není důvod se domnívat, že nás čeká výjimečně horké a suché léto. Na druhou stranu, pár vln veder je velmi pravděpodobných. Často se mohou střídat teplotně nadprůměrná období s těmi podprůměrnými. Tak jak je to ostatně v letošním květnu. Na závěr je ale ještě jednou nutné zdůraznit, že pro naši oblast zůstává poměrně velká nejistota v sezónních výhledech a výše uvedené prognózy je tak nutné brát s jistou dávkou opatrnosti.