Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Čekají nás letní až tropické teploty

Zítra 1. června začíná meteorologické léto (astronomické začne až 21.6.) a plně se to projeví i v počasí. Letos poprvé nás čeká dlouhotrvající vpád velmi teplého vzduchu, který přinese letní až tropické teploty. Již zítra se denní maxima budou pohybovat mezi 22 °C až 26 °C, v neděli mezi 24 °C až 28 °C. V Ústeckém kraji by se v neděli mohla denní maxima výjimečně přiblížit i 30 °C. Pokud první letošní třicítku nenaměříme v neděli, zaznamenáme ji v úvodu příštího týdne. To se denní maxima očekávají mezi 26 °C až 30 °C.

S příchodem teplého počasí musíme počítat i s možností vzniku silnějších bouřek. O víkendu a v pondělí se objeví spíše jen výjimečně. Vlhčí vzduch se k nám začne dostávat od úterý, kdy budou bouřky a přeháňky častější. Kde přesně vzniknou ovšem předpovědět nejde. Vyšší pravděpodobnost je samozřejmě v horských oblastech. Hodnoty CAPE budou od úterý přesahovat i 2000 J/kg, což již umožňuje vnik silných bouřek. Střih větru ovšem bude jen slabý a dynamická podpora od front bude scházet také. Bouřky se tak nebudou příliš dobře organizovat a budou lokální záležitostí s pomalým postupem (klasické bouřky z tepla).

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teploty
Teploty v neděli odpoledne - v Česku budou kolem 26 °C, na západě Evropy se budou šplhat přes 30 °C - do Evropy se bude dostávat velmi teplý vzduch.