Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Letní teploty budou pokračovat i v novém týdnu

Závěr končícího týdne do Česka již přinesl letní teploty. Ty budou pokračovat také v novém týdnu. Odpolední maxima se budou často dostávat nad 25 °C (nejčastěji budou v intervalu 23 °C až 28 °C, ve druhé polovině týdne mezi 21 °C až 26 °C). Pro první polovinu června budou o zhruba 3 °C nadprůměrné. Nad většinou Evropy se bude udržovat teplý vzduch.

Počítat ovšem musíme v některých dnech s rozvojem bohatém kupovité oblačnosti a následných přeháněk nebo i bouřek. Jejich množství bude záviset na vlhkosti. Hlavně v úvodu týdne k nám bude proudit o něco sušší vzduch. Zároveň bude platit, že na východě bude vzduchu o něco sušší než na západě. Hned v pondělí se tak přeháňky objeví spíše jen v oblasti Krušných hor nebo Šumavy. Jen ojedinělé budou také v úterý. Ve středu se již v západní polovině území objeví místy, jinde ojediněle. Od čtvrtka se již místy objeví kdekoliv.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Hodnoty CAPE (energie v atmosféře, která ovlivňuje vznik bouřek) budou po většinu týdne mírné nebo slabé. Případné bouřky tak nezpůsobí rozsáhlé komplikace na velké části území, ale lokálně mohou přinést přívalové srážky s úhrny 30 mm.

Teploty - Evropa
Očekávané teploty v pondělí odpoledne v Evropě - střední Evropa bude patřit k nejteplejším oblastem v Evropě, výrazně tepleji bude jen ve Španělsku, zdroj: ventusky.com