Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Za námi je nadprůměrně teplé a slunečné léto

Meteorologické léto (zahrnující měsíce červen až srpen) u nás letos bylo výrazně nadprůměrně teplé a slunečné. Srážkově panovaly regionálně výrazné rozdíly a v některých oblastech lze léto hodnotit jako srážkově výrazně podprůměrné (hlavně severozápad) a jinde naopak jako výrazně nadprůměrné (hlavně povodí Vltavy).

Hned první měsíc meteorologického léta červen byl teplotně silně nadnormální a srážkově nadnormální. Průměrná délka slunečního svitu byla tento měsíc 206 hodin, což činí 122 % normálu 1991-2020. Šlo o čtvrtý nejteplejší červen v období od roku 1961. Naopak červenec byl srážkově, teplotně i množstvím slunečního svitu normální v kontextu posledních třiceti let. Západní Evropu sice sužovala nejhorší vlna veder za dobu měření, ale u nás se projevila jen částečně a nevykompenzovala chladný začátek měsíce. Srpen ale opět přinesl nadprůměrné teploty. Nadprůměrný byl i srážkově (hlavně díky výrazné dešťové epizodě kolem 20. srpna).

Teploty
Odchylka teplot od průměru (1991-2020) v červenci v Evropě - západ Evropy zasáhla mimořádná vlna veder, ale na našem území se projevila jen okrajem a měsíc červenec na našem území skončil jako teplotně normální, zdroj: climate.copernicus.eu

Jako celek je letošní meteorologické léto na všech stanicích mezi 10 nejteplejšími za dobu měření. Na zhruba polovině stanic patří i mezi 5 nejteplejších (zejména v severozápadní polovině Čech). Letošní léto bylo o poznání teplejší než to v minulém roce. Množství slunečního svitu je nejvyšší na severozápadě Čech. Například v Chebu bylo za léto změřeno 775 hodin slunečního svitu a letošní léto zde tak bylo druhé nejslunečnější za dobu měření (první je léto z roku 2003). V Chebu bylo také letošní léto srážkově výrazně podprůměrné. Naopak ve 150 km vzdálené Praze byl v létě zaznamenán jeden z nejvyšších úhrnů za dobu měření. Hlavně v červnu totiž v povodí Vltavy spadlo významné množství srážek. Obdobná situace se potom zopakovala i kolem 20. srpna.

Srážky
Úhrn srážek za léto 2022 v procentech normálu, zdroj: chmi.cz

Srážky
Celkový úhrn srážek za léto 2022, zdroj: chmi.cz

Maximální teplota letošního léta 39 °C byla naměřena hned 19. června 2022 na stanici v Řeži u Prahy (viz článek).