Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

V příštím týdnu letní až tropické teploty, v některých dnech bouřky

V příštím týdnu bude pokračovat teplotně nadprůměrné počasí, ale rekordně vysoké teploty se již nečekají. Hned první den nového týdne přinese přechod studené fronty. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 27 °C až 32 °C, na severu a severozápadě Čech už v chladnějším vzduchu zůstanou kolem 25 °C (oproti neděli se zde tak ochladí o cca 10 °C). Na obloze bude přes den přibývat oblačnost a přidají se místy přeháňky a bouřky. Hlavně ve východní polovině našeho území mohou být odpoledne i velmi silné s většími kroupami a velmi silnými nárazy větru. Ostatně i v místech, kde se bouřky nevyskytnou, se očekává čerstvý vítr s nárazy kolem 50 km/h. Naopak přívalové srážky by škody působit neměly (bouřky budou totiž postupovat rychle a vzduch není tak vlhký). Kvůli vysokým hodnotám střihu větru se mohou tvořit i lokální supercely.

Fronta
Synoptická situace v pondělí v poledne - počasí ve střední Evropě ovlivní studená fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

V úterý srážky ustanou a na obloze převládne skoro jasno až polojasno. Nejvyšší denní teploty se ustálí mezi 21 °C až 25 °C. Půjde zřejmě o nejchladnější den nového týdne. Kolem poledne začne astronomické léto. Ve středu už bude na obloze hodně oblačnosti a hlavně v jihozápadní polovině území se místy přidají přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 25 °C až 29 °C.

Teploty
Po tropických vedrech nás v úterý čeká chladnější počasí s přííjemnějšími teplotami mezi 21 °C až 25 °C, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek srážky opět ustanou a převládne polojasno s teplotami od 26 °C do 30 °C. Závěr týdne bude stále s teplotami mezi 26 °C až 31 °C. K tomu se ovšem přidají přeháňky a bouřky.