Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Sezónní předpovědi očekávají teplotně nadprůměrné léto

Tento týden prvního června začalo klimatologické, resp. meteorologické léto, tedy tříměsíční období, kdy teploty jsou v průměru nejvyšší z celého roku. A taky období, kdy je kvůli dovoleným a venkovním aktivitám, koupáním počínaje, přes turistiku a festivaly až po zemědělské práce konče, počasí v popředí zájmu. A samozřejmě, zejména dlouhodobější výhledy patří v této době k velmi vyhledávaným informacím. Jaké tedy bude to letošní léto v Česku?

Pokud začneme nejbližším obdobím, tedy zhruba první polovinou června, pak podle nejčerstvějších výstupů numerických předpovědních modelů lze po – opravdu jen mírně – chladnějším víkendu počítat s opětovným návratem teplot k obvyklým až mírně nadprůměrným červnovým hodnotám. Maxima by se příští týden měla pohybovat mezi 22 a 28 stupni. Zejména kolem 10. června a poté roste pravděpodobnost výskytu ojedinělých tropických dnů, kdy teploty dosáhnou alespoň 30 °C. Po tomto víkendu bychom se taky měli dočkat teplejších nocí – tedy nocí, kdy minima většinou neklesnou pod 10 °C. Což je určitě dobrá zpráva pro milovníky trávení večerů pod širým nebem, ale méně příznivá pro obyvatele velkých měst, neboť ochlazování přes den prohřátých povrchů, potažmo bytů, už bude při teplejších nocích dost omezené.

Pro vzdálenější období můžeme využít speciálních výstupů Evropského předpovědního modelu, který poskytuje výhled na následujících 6 týdnů, tedy aktuálně zhruba do poloviny července. Jde o tzv. ensemblový výpočet, kdy se počítá 50 modelových běhů, ze kterých je pak zkonstruován průměr, medián a další vybrané statistické charakteristiky. Pro území České republiky z nejčerstvějšího výhledu vychází převážně nadprůměrně teplé dny, resp. týdny, zejména pak od poslední dekády června (týdenní odchylky přes 1 °C vůči poslednímu, tedy poměrně teplému dvacetiletí).

Teploty
Očekáváné týdenní odchylky teploty vzduchu od 26. 6., 3. a 10. 7. (zleva doprava) podle modelu ECMWF v Evropě - červená značí teplotně nadprůměrný týden, modrá podprůměrný a bílá průměrný, zdroj: charts.ecmwf.int

A s nadprůměrně teplým červnem počítají i ostatní modely, které se zabývají výpočty sezónních, resp. měsíčních předpovědí. Pro území Česka vychází odchylka většinou kolem +1 stupně. Pro vývoj během dvou dalších letních měsíců, tedy července a srpna, už musíme využít pouze dlouhodobých sezónních předpovědí. A ty se shodují v tom, že oba měsíce by měly mít rovněž kladnou odchylku, a to většinou mezi +0,5 až +1,0, u některých modelů až +1,5 stupně. Většina modelů pak s relativně nejméně teplým měsícem ve srovnání s normálem počítá u července.

Výše uvedené předpoklady počítají s častějším výskytem anticyklonálních situací nad centrálními oblastmi Evropy, což s sebou nese vyšší riziko srážkově podprůměrného léta. Z hlediska srážek modely pro oblast Česka většinou nedávají výraznější odchylky od dlouhodobého průměru, některé ale preferují spíš méně srážek. Zde je nutné podotknout, že srážkové výhledy mají nadále jen poměrně omezenou úspěšnost. Současné suché počasí bude pokračovat na většině území nejen příští týden, ale zřejmě i v následujících týdnech června. Občas se ale určitě dočkáme i bouřek a přeháněk.

Teplota
Očekáváná odchylka teploty vzduchu za celé léto podle multimodelového výpočtu - v Evropě se čeká teplotně nadprůměrné léto , zdroj: climate.copernicus.eu

Srážky
Očekáváná odchylka srážek za léto podle multimodelového výpočtu, zdroj: climate.copernicus.eu

Letošní léto by tedy mělo být teplotně nadprůměrné – ostatně v éře zrychlujícího se oteplování (a současně rekordně teplých oceánů) jde o celkem očekávatelnou situaci. Výrazně nadprůměrné s dlouhými vlny veder se ale neočekává. V kombinaci s průměrnými nebo mírně podprůměrnými srážkami to ale znamená větší výpar, a tedy riziko větší tendenci k výskytu sucha. Současně lze počítat i s tím, že při výskytu srážek v bouřkách hrozí vyšší riziko přívalových dešťů.