Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Silný hurikán Lorenzo ohrozí Azory, potom zamíří k Evropě

Hurikán Lorenzo nad středním Atlantikem ve čtvrtek rychle a výrazně zesílil a dosáhl čtvrtého, tedy druhé nejsilnějšího stupně Saffir-Simpsonovy stupnice. Na tomto stupni zůstává i dnes, rychlosti větru se aktuálně pohybují kolem 220 km/h blízko středu hurikánu, v nárazech dosahují dokonce přes 250 km/h. Jde o jeden z nejsilnějších a největších hurikánů, který v této části středního Atlantiku vznikl. Jeho zesílení napomohlo teplé moře (s teplotou vody 26 až 28 °C) a také slabý střih větru. Nad centrálním Atlantikem samozřejmě nepředstavuje nebezpečí pro obyvatele obydlených území, jenže to by se s velkou pravděpodobností mělo příští týden změnit.


Aktuální poloha hurikánu Lorenzo východně od Afriky v Atlantiku (nárazy větru)

Podle současných modelových výstupů zamíří Lorenzo v příštích dnech k severu až severovýchodu, a to znamená, že se jeho dráha postupně přiblíží až k Azorským ostrovům. V současné době dokonce převažuje modelová shoda na tom, že by mohl napřímo zasáhnout hlavně západní Azory (obr. 2). Lorenzo by přitom měl nadále postupovat přes poměrně teplé vody oceánu, a ani střih větru nebude příliš velký – jinými slovy, slábnout bude jen velmi pozvolna.

Lorenzo
Obr. 2: Aktuální poloha a očekávaný postup hurikánu Lorenzo (písmeno M z anglického slova major označuje velmi silný hurikán s rychlosti větru přes 178 km/h), zdroj: NOAA

Lze očekávat, že při příchodu na Azory půjde stále o poměrně silný hurikán kategorie 2. V takovém případě by průměrné rychlosti větru mohly přesáhnout 140 km/h a nárazy dokonce 170 km/h. Jde o vítr, který má potenciál napáchat značné materiální škody. Vzdutí moře způsobené hurikánem v kombinaci se silným větrem může vést k vlnám dosahujícím výšky 10 až 15 metrů, což může způsobit další komplikace v nízko položených pobřežních oblastech nacházející se na návětří vůči přicházejícímu hurikánu. Hurikán přinese i extrémní srážky. Pokud se naplní současné prognózy, půjde o jeden z nejsilnějších hurikánů na Azorech – jen dva hurikány z let 1926 a 1940 byly podobně silné (kategorie 2). Obyvatele Azorských ostrovů tedy musí bedlivě sledovat, kam Lorenzo nakonec zamíří.


Poloha hurikánu Lorenzo příští týden ve středu nad Azorskými ostrovy (nárazy větru)

A co se stane poté, co Lorenzo opustí Azory? Je to sice poměrně za dlouho, takže se situace může ještě výrazněji změnit, zatím to vypadá, že by měl postupovat severovýchodním směrem a ve čtvrtek by mohl zasáhnout Britské ostrovy, zejména Irsko. V této době se sice bude už nejspíš měnit na mimotropickou tlakovou níži, i tak může přinést silný vítr a vydatné srážky do této části severozápadní Evropy.


Poloha hurikánu (resp. zřejmě již mimotropické tlakové níže) Lorenzo příští týden ve čtvrtek východně od Britských ostrovů (přesná poloha a intenzita je ovšem zatím ještě nejistá)