Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

U Řecka se zformuje medikán, obdoba hurikánu

V centrálním Středomoří se v příštích dnech vytvoří poměrně intenzivní medikán, tedy hluboká tlaková níže, která svými vlastnostmi i strukturou připomíná tropickou cyklónu (ostatně pod pojmem medikán se v češtině rozumí tzv. středomořský hurikán). A ta může přinést potenciálně nebezpečné počasí, zejména do jižního Řecka.

Tip: Ventusky - aktuální předpověď větru v Evropě

Modely se shodují v tom, že během pátku 28. října se nad jižní oblastí Jónského moře vytvoří hluboká, ale velikostí nepříliš rozsáhlá, tlaková níže, která ponese jméno Zorbas. Jeho vzniku napomáhá kombinace několika faktorů – mimo jiné příliv velmi studeného vzduch od severu, který v minulých dnech zasáhl i naše území, a taky nadprůměrně teplá voda Středozemního moře (o 2 až 3 °C, viz obr. 1), to vše představuje příznivé podmínky pro prohlubování tlakové níže.

Moře
Obr. 1: Odchylka teploty povrchové vody ve Středomoří od dlouhodobého průměru, zdroj: Andrej Flis

Zorbas by měl vzniknout během noci ze čtvrtka na pátek severně od břehů Libye. Poté zamíří směrem k severu až severozápadu, přitom se bude prohlubovat a jeho struktura se postupně transformuje do podoby tropické cyklóny s mohutnou konvektivní oblačností. Ta se bude dobře organizovat do podoby pásů rotujících kolem středu níže, ve kterém vznikne oko bouře, tj. oblast s malou oblačností, beze srážek a slabým větrem. Ve stěně tohoto oka lze ale očekávat vítr velmi silný. Jak moc silný bude, závisí především na hodnotě tlaku vzduchu v centru níže, resp. rozdílu tlaku v jeho okolí. V tom jsou modely zatím poměrně nejednotné, většinou ale čekají pokles zhruba k 990 hPa s nárazy kolem 130 km/h. Kromě větru, který bude na moři zvedat vysoké vlny, a ty mohou poničit pobřežní oblasti, představuje další velké riziko intenzivní přívalový déšť. V nejohroženější oblasti – v jižním Řecku, zejména na poloostrově Peloponés – by mohlo spadnout i kolem 200 mm vody, lokálně, zejména s podporou orografie, až ke 400 mm! To by samozřejmě v zasažené oblasti znamenalo riziko vzniku poměrně rychlých a ničivých povodní přívalového typu.


Maximální nárazy větru ve 3 h světového času v sobotu, kdy by Zorbas měl zasáhnout jižní Řecko podle modelu ICON-EU

Srýžky
Očekávané celkové srážky při přechodu medikánu Zorbas do nedělní půlnoci podle modelu ICON-EU

I když ještě je nutné zdůraznit, že přesná dráha, intenzita i oblast, kterou medikán Zorbas zasáhne, je zatím velmi obtížně předpovědět, je jisté, že půjde o neobvyklou situaci v této části Evropy, která může přinést nebezpečně silný vítr, vysoké vlny a přívalový déšť s ničivými povodněmi. Vzhledem k tomu, že v cestě medikánu leží i oblíbené dovolenkové destinace (a v tuto dobu stále ještě poměrně obsazené), je na místě opravdu vysoká obezřetnost a tlak na co nejpřesnější předpověď. Také v minulém roce se u Řecka vytvořil medikán (Ve Středozemním moři vznikla níže připomínající hurikán) a dokonce si vyžádal i oběti. Ten letošní by navíc alespoň podle předpovědí měl být silnější.