Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Začala meteorologická zima, na Šumavě bylo pod -15 °C

Prvním prosincovým dnem v Česku začala meteorologická (klimatologická) zima. Na příchod astronomické zimy si ještě budeme muset počkat do 22. prosince, kdy nastane zimní slunovrat. Dle počasí už je dnešní den zimní. Dnes ráno na celém území teploty klesly pod bod mrazu. Většinou se pohybovaly mezi 0 °C až -5 °C. Nejchladněji bylo v jižní polovině území. Například v Břeclavi na jihu Moravy teplota klesla až k -7 °C. Naposledy se zde tak silný mráz vyskytl v únoru a dnešní ráno se na této stanici dokonce zařadilo mezi deset nejchladnějších v letošním roce. Z velkých měst bylo nejchladněji v Brně, kde se minimální teplota pohybovala kolem -6 °C. V Jihlavě, v Českých Budějovicích a Karlových Varech bylo kolem -5 °C. Naopak v Ostravě, Praze a Plzni se teplota pohybovala kolem -2 °C a v Pardubicích či Hradci Králové jen kolem bodu mrazu.

Vůbec nejchladněji dnes ráno bylo v mrazových kotlinách na Šumavě. Na Modravě na Rokytské slati teplota klesla podle ČHMÚ na -16,2 °C. Stanice u nedalekého Březníku hlásila -15,2 °C. Na Horské Kvildě bylo -13,2 °C.

Během dnešního dne počasí u nás začne ovlivňovat mělká tlaková níže. Zpočátku se projeví jen velkou oblačností. Zítra se potom místy přidá i slabé sněžení (zpočátku dne hlavně v jihovýchodní polovině území, později spíše na severu). Na horách do úterního rána napadne od 1 do 5 cm sněhu, jinde to bude nejvýše do 2 cm sněhu (na řadě míst nebude sněžit vůbec). Vydatné sněžení nás tak nečeká. V úterý během dne srážky ustanou. Od středy k nám začne proudit teplý vzduch. Zpočátku jen ve vyšších vrstvách atmosféry (oteplí se jen na horách), ale v závěru týdne se oteplí i v nížinách (teploty se dostanou až k 7 °C).

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Horská Kvilda
Východ slunce na Horské Kvildě dnes ráno - je zde poprašek sněhu a teplota klesla pod -10 °C, zdroj: ŠUMAVA.eu