Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

První den meteorologického léta přinesl slunečné počasí

Dnes s prvním červnovým dnem začalo meteorologické léto. Na začátek astronomického léta, které se řídí podle pozice Slunce, si ovšem ještě budeme muset počkat do 20. června, kdy nastane letní slunovrat. Zatímco včera bylo počasí velmi chladné, dnes se s příchodem meteorologického léta výrazně vylepšilo a již téměř připomínalo léto. Teploty se zastavily zhruba 2 °C od hranice letního dne (ta činí 25 °C). Nejtepleji bylo v nížinách v Čechách, kde odpoledne teploty vystoupily na 23 °C. Letní den na několika stanicích v nížinách naměříme až ve středu a ve čtvrtek.

Dnešní příjemné teploty kolem 21 °C přesně odpovídaly dlouhodobým průměrům pro začátek června. Pro lidi je to také hodnota, která je blízko tepelné pohodě a počasí tak lákalo do přírody. Níže si můžete prohlédnout fotografie z Krušných hor z dnešního dne. První dvě jsou z vrcholu Velký Špičák a poslední z vrcholu Meluzína. Právě vrchol Meluzína nabízí nejkrásnější pohledy z Krušných hor do Čech. Dnes byla například viditelná 70 km vzdálená Milešovka. Na podzim za vynikající dohlednosti mohou být vidět i Krkonoše nebo Šumava (Peakfinder). Na vrchol sice nevedou značené stezky, ale ze zelené stezky pod vrcholem je ze západu přístupný po lesní cestičce, která ovšem vede náročnějším terénem (viz Mapy.cz). Náročnější výstup vás ovšem odmění krásným kruhovým výhledem do okolí.

Krušné hory
Vrchol Velký Špičák (965 m n. m.) s rozkvetlou přírodou

Krušné hory
Výhled z vrcholu Velký Špičák na přehradu Přísečnice

Krušné hory
Výhled na Klínovec z vrcholu Meluzína (1097 m n. m.)

Krušné hory
Výhled do Čech z vrcholu Meluzína (1097 m n. m.) - patrná je přehrada Nechranice, elektrárna Prunéřov a nalevo od elektrárny je v pozadí patrná i 70 km vzdálená Milešovka (nejvyšší vrchol na horizontu)

Krušné hory
Výhled do Čech z vrcholu Meluzína (1097 m n. m.)