Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

Na severu Moravy zesílí vítr

Již dnes během večera začne zejména na severu Moravy na horách (v Beskydech a v Jeseníkách). V nárazech dosáhne až rychlosti vichřice (až 125 km/h). Před silným větrem upozorňuje i ČHMÚ. Upozornění platí od dnešní půlnoci do zítřejších 14:00 pro kraje Pardubický, Olomoucký a Moravskoslezský.

Upozornění

Zítra (středa) přes naše území bude postupovat zvolna k východu studená fronta. Před ní bude na východě území docházet k zesilování větru.

V průběhu noci na středu bude na Moravě a ve Slezsku zesilovat jižní vítr a zítra v ranních a dopoledních hodinách bude dosahovat průměrné rychlosti od 5 do 10 m/s s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/hod.).

Nejsilnější nárazy větru se očekávají v hřebenových polohách Jeseníků a Beskyd, kde dosáhnou až 35 m/s, tedy až 125 km/hod. V nižších polohách bude vítr slabší a jeho sílu ovlivní místní orientace a orografie terénu. Vítr bude během odpoledne postupně slábnout.

Vzhledem k silnému větru, který bude foukat na hřebenech Jeseníků a Beskyd, se zde nedoporučují hřebenové tůry. Doporučuje se sledovat informace horských služeben zmíněných hor.

Zdroj: ČHMÚ