Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Teploty v mrazových kotlinách klesly i pod -20 °C, překonaly rekordy

Za námi je pro závěr března velmi mrazivá noc. Nejchladněji bylo v jihovýchodní polovině území těsně nad ránem. V severozápadní polovině území naopak výraznému poklesu teplot bránila přibývající frontální oblačnost a noční minima zde byla měřena ještě před půlnocí. Noční minima se tak na našem území pohybovala mimo hory na severozápadě od -2 °C po hodnoty kolem -8 °C na jihovýchodě.

Tip: Aktuální teploty - teploty na meteorologických stanicích v ČR

Vůbec nejchladněji bylo v mrazových kotlinách na Šumavě. Na stanici Kvilda – Perla teplota podle Šumava.eu klesla na -24,3 °C. Jedná se o nejnižší teplotu zaznamenanou na této stanici v poslední dekádě března od počátku měření (1986). Ta pro zmíněnou poslední březnovou dekádu jako doposud nejnižší zde byla naměřena 23. března 1987 (-23,8 °C). Pod -20 °C teplota klesla i na několika dalších šumavských stanicích a také na jedné stanici v Novohradských horách.

Šumava
Průběh teplota na stanici Kvilda - Perla na Šumavě, zdroj: obec.sumava.eu

Rekordně nízké teploty nehlásí jen stanice v mrazových kotlinách. Na jihozápadě Slovenska dokonce zaznamenali nejchladnější ráno astronomického jara za posledních 70 let. V Hurbanove teplota klesla na -8,2 °C, což je nejnižší teplota pro 20. března za dobu měření na této stanici, která činí 120 let (SHMÚ). Zároveň jde o nejnižší teplotu změřenou na této stanici v období astronomického jara od roku 1958. Vůbec nejchladněji bylo na Slovensku v Oravskej Polhore, kde bylo -18,4°C.

Slovensko
Noční minima na Slovensku, zdroj: SHMÚ