Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Rekordně mrazivé ráno, na Šumavě bylo až -10 °C

Ještě před pár dny se u nás teploty šplhaly na tropických 30 °C a panovalo pravé letní počasí. Dnes ráno jsme naopak zažili běžné zimní počasí. V noci se totiž na celém území vyjasnilo a utišil vítr, což způsobilo v přílivu studeného vzduchu výrazné radiační ochlazování. Na velké části území se teploty pohybovaly kolem bodu mrazu, a to i ve velkých městech. Teploměry ráno ukazovaly většinou od -2 °C do 2 °C. V horských údolích bylo ještě o poznání chladněji. Vůbec nejnižší teplotu naměřila stanice ČHMÚ Modrava - Rokytská slať, kde teplota klesla na -10,6 °C. Několik dalších stanic na Šumavě hlásilo teplotu kolem -8 °C. Také Jizerka v Jizerských horách ráno hlásila -9,4 °C. Teploty překonaly na většině stanic teplotní rekordy pro dnešní den. Na některých stanicích se dokonce blížily teplotním rekordům pro celé září. Podobně chladné zářijové ráno se u nás vyskytuje jen v průměru jednou za 5 až 10 let (naposledy to bylo v roce 2015, 2003 a 1997).

Tip: Aktuální teploty - teploty na meteorologických stanicích v ČR

V dalších dnech už nás tak rekordně chladná rána nečekají. Zítra se ranní minima očekávají mezi 7 °C až 3 °C, na severovýchodě území kolem 9 °C.

Teploty
Průběh teplot na stanici Modrava - Rokytská slať za poslední dva dny - dnes ráno zde teplota klesla pod -10 °C, zdroj: ČHMÚ