Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Na Šumavě teploty klesly blízko k -30 °C, zatím nejníže v této zimě

Vůbec nejnižší teplota této zimy byla zaznamenáno včera na Šumavě. Na stanici Kvilda – Perla teplota klesla až na -29,9 °C (meteo-sumava.cz). Na stanici leží kolem 80 cm sněhu a jde o mrazovou kotlinu, takže při vhodných podmínkách (sněhová pokrývka, utišení větru a vyjasnění) se zde podobně nízké hodnoty vyskytují. Jen nepatrně slabší mráz byl tuto zimu na Šumavě zaznamenán 18. prosince 2022, kdy např. na stanicích Kvilda – Perla a Stögrova Huť (Jedlový potok) byla naměřena minima s hodnotami teploty -28,1 resp. -28,4 °C. Pondělní hodnoty byly nejnižší od února 2021, kdy teploty na Šumavě klesly i lehce pod -30 °C. Jinde se teploty v pondělí ráno pohybovaly většinou mezi -6 °C až -10 °C (v místech se sněhem bylo ještě chladněji).

Horská Kvilda
Horská Kvilda na Šumavě v pondělí 6. února dopoledne - leží zde 70 cm sněhu a teplota se ráno pohybovala kolem -25 °C

Zhůří
Zhůří na Šumavě v pondělí 6. února dopoledne - ráno bylo jasné, ale dopoledne rychle přibývalo oblačnosti, později až na zataženo

Teplota
Záznam teploty (červeně) ze stanice Stanice Kvilda – Perla do 8:00 dne 6.2.2023 - teplota vzduchu klesla ve 2 metrech nad zemí k -29,9 °C, zdroj: meteo-sumava.cz

Další velmi mrazivé ráno následovalo dnes. V průměru teploty klesly ještě o 2 °C níže a mráz kolem -10 °C byl zaznamenán i ve velkých městech. Z krajských měst bylo nejchladněji v Karlových Varech a Jihlavě, kde bylo kolem -13 °C. Na Šumavě ale stanice včerejší hodnoty již nepřekonaly. Teploty byly často o 1 °C až 2 °C vyšší než včera (Kvilda Perla naměřila -28,4 °C). Z mrazových kotlin chladněji než včera naopak bylo na Jizerce v Jizerských horách, kde teplota klesla na -26,2 °C.

Teploty
Teploty dnes ráno v 7:30 na stanicích v Česku, zdroj: in-pocasi.cz

Dnes ráno mrazy vrcholily. V dalších dnech teploty pozvolna a v závěru týdne i výrazně porostou. Na konci týdne obleva dorazí i do hor.