Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Nadprůměrně teplé počasí bude pokračovat

Včera teploty v Čechách a na jihu Moravy často překračovaly 10 °C. Vůbec nejtepleji bylo podle ČHMÚ v Dyjákovicích na Znojemsku, kde bylo naměřeno 14,2 °C. Přes 13 °C bylo naměřeno také v Českých Budějovicích, Strakonicích, Žatci či Brandýse nad Labem. Přes 14 °C se u nás na Silvestra teploty dostaly naposledy v roce 1978. Od roku 1900 se tak stalo jen v letech 1978, 1935 a 1925. Vůbec nejvyšší teplota byla na Silvestra naměřena v roce 1935, kdy v Hradci Králové naměřili 16,3 °C. Ze stanic, které měří 30 let a více, byl včera podle ČHMÚ rekord maximální teploty vyrovnán nebo překročen na 61 ze 146 meteorologických stanic. V Praze Klementinu ovšem rekord nepadl. V roce 1925 zde bylo 14,9 °C.

Dnes již teploty rekordy překonávat nebudou, ale stále budou výrazně nadprůměrné. Odpoledne naměříme většinou 5 °C až 9 °C. Srážky se objeví spíše jen ojediněle. Zítra se déšť, od 600 m sněžení, objeví o něco častěji, hlavně na horách. Teploty budou v průměru o 1 °C nižší než dnes. Vydatnější srážky na celé území dorazí ve středu, kdy počasí u nás ovlivní výrazná tlaková níže. Zpočátku sice může i sněžit, ale vlivem oteplení bude od západu sněžení rychle přecházet v déšť, a to i na horách. Denní maxima vystoupí na 5 °C až 9 °C, na východě zůstanou mezi 1 °C až 5 °C. Vyskytne se také čerstvý až silný vítr.

Se srážkami musíme počítat i ve druhé polovině týdne. Dešťové budou i na horách. V pátek k nám zřejmě ještě více zesílí příliv teplého vzduchu a můžeme opět naměřit teploty přes 10 °C. Podobné teploty se očekávají také o víkendu. Zima je zatím v nedohlednu. Naopak nás čeká teplý a větrný začátek ledna.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Počasí
Začátek ledna bude teplotně výrazně nadprůměrný - sníh bude tát i na horách.