Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

V novém týdnu až výrazně nadprůměrné teploty a hrozba silných bouřek

Nový týden přinese ještě o něco vyšší teploty než ten končící. Stále musíme také počítat v některých dnech s výskytem bouřek a to i velmi silnými. Hned první den nového týdne přinese tropické teploty. Odpolední maxima se vyšplhají na 30 °C až 34 °C. Přes den bude slunečno, ale později večer na západ dorazí bouřkový systém z Německa. Bouřky mohou být i velmi silné. V noci budou postupovat dále do Čech a později začnou slábnout.

Mapa
Synoptická situace v noci z pondělí na úterý - počasí ve střední Evropě ovlivní zvlněná studená fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

Odchylka
Odchylka teploty vzduchu v pondělí odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty budou výrazně nadprůměrné, v Německu se ale již bude vlnit studená fronta, zdroj: ventusky.com

V úterý se hlavně v Čechách ochladí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 22 °C až 26 °C, na východě až na 30 °C. Na obloze bude polojasno až oblačno a ojediněle, na horách a na severovýchodě místy, se objeví přeháňky, ojediněle bouřka.

Ve středu stále budou panovat teplotní rozdíly mezi východem a západem. Nejvyšší denní teploty se očekávají od 25 °C na západě až po 33 °C na východě. K tomu se hlavně v Čechách přidají místy přeháňky nebo i bouřky. Přinést mohou přívalové srážky.

Ve čtvrtek se denní maxima ustálí mezi 26 °C až 30 °C. Přeháňky už se objeví jen ojediněle. V pátek se ještě více oteplí a teploty zřejmě opět překročí na většině území 30 °C. O víkendu zřejmě dorazí další vlna přeháněk a bouřek. Počasí v novém týdnu tak bude proměnlivé a teplotně výrazně nadprůměrné. Hlavně na východě by letos poprvé mohlo splnit definici vlny veder (dlouhotrvajících výrazně nadprůměrných teplot). Očekávané bouřky bude nutné pozorně sledovat. Hlavně v pásu centrální části Čech je již velmi nasycená půda a tak i nižší srážkové úhrny mohou působit komplikace v podobě rychlého zatopení míst a rozvodnění menších toků.