Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Nadprůměrné teploty, v polovině týdne naměříme až 11 °C

V novém týdnu nás čekají opět nadprůměrně vysoké teploty. Srážek již bude o poznání méně než v tomto týdnu. V pondělí sice ještě bude často sněžit, na horách zpočátku i vydatně. Sněhové přeháňky se objeví na většině území, jen v polohách pod 300 m budou smíšené nebo dešťové. Ojediněle může i zabouřit. Vát bude silnější vítr s nárazy 50 až 70 km/h, na horách kolem 80 km/h. Denní maxima vystoupí na 2 °C až 6 °C, na horách bude slabě mrznout.

V úterý počasí u nás ovlivní jižní okraj teplé fronty. Zpočátku může v polohách od 400 m sněžit, ale postupně i na horách sněžení přejde do deště. Srážky fronta přinese hlavně do severovýchodní poloviny území. Na jihozápadě bude naopak pršet jen ojediněle. Stále bude také větrno. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 4 °C až 8 °C.

Teplá fronta
Synoptická situace v úterý v poledne - ovlivní nás teplá fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu k nám zesílí příliv teplého vzduchu. Denní maxima vystoupí na 7 °C až 11 °C. Mrznout nebude ani na horách. Zeslábne také vítr. Na obloze bude zpočátku hodně oblačnosti, ale postupně se bude protrhávat. Čtvrtek začne slunečným počasím, místy mlhami. Během dne ale bude od severozápadu oblačnosti přibývat. Denní maxima opět vystoupí na 7 °C až 11 °C (na jihu Moravy může být až 12 °C).

Teploty
Odchylka teploty vzduchu ve čtvrtek 10. února odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty ve střední Evropě budou výazně nadprůměrné, zdroj: ventusky.com

V noci ze čtvrtka na pátek přes naše území přejde studená fronta. Alespoň na hory se tak vrátí sněžení. V pátek srážky opět rychle ustanou a postupně převládne polojasno. Denní maxima po přechodu fronty zamíří na 2 °C až 6 °C. Na hory se vrátí celodenní mrazy. Polojasno nebo oblačno se čeká o víkendu. Ráno bude díky vyjasnění mrznout i v nížinách. Celodenní mrazy se ale udrží jen na horách. Jinde teploty během dne teploty zamíří na hodnoty kolem 4 °C.