Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Satelity naměřily -98,6 °C, nejnižší teplotu na Zemi

-98,6 °C – tak zní nová nejnižší teplota naměřená na naší planetě. Nejde ale o hodnotu zaznamenanou na klasické meteorologické stanici, nýbrž o extrém změřený pomocí meteorologických družic. Nyní zjištěné nízké teploty překonaly dřívější odhady získané rovněž pomocí satelitních měření z roku 2013, které hovořily o teplotách kolem -93 °C. Rekordně nízká teplota byla naměřena 23. července 2004 ve východní části Antarktického plata pokrytého ledovcem, které zahrnuje také oblast kolem jižního pólu (obr. 1). Měli bychom ale dodat, že rekordně nízké teploty pod -98 °C byly zjištěny na zhruba stovce míst a to častěji během zim v letech 2004-2016, je nutné podotknout, že satelitní data vykazují přeci jen určitou nepřesnost ve srovnání s daty z meteorologických stanic a tudíž určení přesného data i hodnoty je poněkud obtížné.

Místa s takto nízkými teplotami se nacházejí ve výšce kolem 3800 metrů nad mořem a jde o velice mělká údolí (o hloubce kolem pouhých 2 metrů) navíc v relativně malé oblasti (kolem 200 km čtverečních). Na dně těchto údolí se pak vytvářejí kapsy velmi studeného a tedy i těžkého vzduchu. Ideální podmínky pro dosažení těchto extrémů jsou několikadenní období s jasnou oblohou, slabým větrem či bezvětřím a velmi suchým vzduchem, při kterém dochází k intenzivnímu vyzařování tepla z povrchu sněhové pokrývky. Není přitom vyloučeno, že při takto vhodných podmínkách trvajících i týdny, může teplota v těchto sníženinách klesnout ještě níž. Pro úplnost dodejme, že oficiálně změřená nejnižší teplota na stanici Vostok (která je nedaleko) je z 23. července 1983, a činí -89,2 °C. Zjištěné extrémy ale nejsou v rozporu s globálním oteplováním, jde jen o doplnění měření v místech, kde nejsou meteorologické stanice na zemském povrchu - což ostatně ani není možné, zejména s ohledem na opravdu drsné podmínky v této části světa.

Rekody
Obr. 1: Kde byly ve východní Antartkidě naměřeny rekordně nízké teploty – žlutě až červeně vyznačeny oblasti s teplotou pod -90 °C, kolečky jsou vyznačena místa o teplotách pod -98 °C (velikost kolečka odpovídá počtu míst), zdroj: Geophysical Research Letters

Aby toho nebylo málo, přinesl minulý týden ještě jeden pozoruhodný rekord – během úterý 26. června teplota v ománském městě Quriyat (obr. 2) neklesla pod 42,6 °C! Podle dostupných údajů jde o nejvyšší minimální teplotu, která kdy byla na světě naměřena – jinými slovy, tak teplá, spíše tedy horká noc, ještě nebyla jinde zaznamenána. Postaral se o to mohutný hřeben vysokého tlaku vzduchu nad Arabským poloostrovem vyplněný velmi teplým vzduchem – mimochodem maximum ve městě Joba (Omán) ve středu 27. června dosáhlo 50,6 °C – pouhé dvě desetiny chyběly k dosažení absolutního ománského rekordu.

Rekordy
Obr. 2: Omán a okolí 26. června ve znamení minimální oblačnosti pohledem družice MODIS se zvýrazněnou polohou města Quriyat, zdroj: NASA