Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Ve středním Německu teploty klesly k -25 °C, bylo zde nejchladněji za 60 let

Jedny z nejnižších teplot v celé Evropě se dnes vyskytly ve středním Německu. Díky nočnímu vyjasnění, vysoké sněhové pokrývce, slabému větru a přílivu arktického vzduchu zde teploty i ve městech klesly pod -25 °C. Nejchladněji bylo ve spolkové zemi Hesensko a Durynsko. V obci Sontra (v nadmořské výšce 265 m) teplota klesla na -25,6 °C. To je pro stanici absolutní rekord za dobu měření od roku 1961. Zároveň chybělo jen 0,7 °C k překonání absolutního rekordu pro celé Hesensko (současný rekord činí -26,3 °C a pochází z roku 1956). V Durynsku bylo naopak nejchladněji ve městě Mühlhausen (v nadmořské výšce 193 m), kde teplota klesla na -26,7 °C.

Stanice
Minimální teploty z dnešní noci v Německu - zakroužkované jsou stanice Sontra a Mühlhausen, zdroj: wetteronline.de

K překonání absolutního rekordu pro Německo ovšem ještě hodně chybělo. Vůbec nejnižší teplota byla v Německu změřena v roce 1956, kdy v Bavorsku ve městě Waldsassen teplota klesla až na -36,3 °C.

V dalších dnech už se v Německu tak nízká noční minima neočekávají. Naopak se ovšem arktický vzduch rozšíří více k nám, ale tak studený jako v Německu již nebude.