Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Na severu Německa hlášeno mohutné tornádo, poškodilo 50 domů

Včera se ve střední Evropě kvůli přechodu studené fronty vyskytovaly opět silné bouřky. Na severu Německa se v regionu Východní Frísko dokonce vyskytlo večer ve 20:00 mohutné tornádo. To zasáhlo obec Berumerfehn Podle hasičů poškodilo 50 domů. Několika domům odneslo celou střechu a pobořilo i stěny horních pater. V oblasti jsou hlášeny také popadané stromy a zničené dráty elektrického vedení. Při tornádu naštěstí nebyl nikdo zraněn. Na Fujitově stupnici dosáhlo intenzity F2 (tornádo na Moravě na konci června bylo ještě mnohem silnější, když dosáhlo intenzity až F4).

Tornádo
Škody po tornádo v obci Berumerfehn, zdroj: twitter.com

Tornádo
Škody po tornádo v obci Berumerfehn, zdroj: twitter.com





Silné bouřky také na Slovensku a jihu Moravy
Silné bouřky byly včera hlášeny také na Slovensku. Tam mohutné bouřkové pásmo doprovázely silné nárazy větru, které na rozsáhlém území vyvracely stromy. Ve městě Nitra naměřili na profesionální stanici náraz až 94 km/h. Popadané stromy komplikují i provoz na železnici.

Také na našem území byly hlášeny škody po bouřkách, ale zasažené území bylo menší. Výjezdy (kolem 50) hasiči zaznamenali především v Jihomoravském kraji a to v regionu Brno-venkov a Brno město. Hasiči zde řešili popadané stromy, odčerpávali zatopené domy, garáže, sklepy a komunikace. Na meteorologické stanici Pohořelice spadlo za 12 hodin až 77,1 mm srážek. Jednalo se zde dokonce o nejvyšší denní srážkový úhrn od začátku měření v roce 1952 (ČHMÚ).

Srážky
Srážky od včerejších 8:00 do dnešních 8:00 - nejvíce pršelo jižně od Brna, kde hasiči vyjížděli k zatopeným místům, zdroj: hydro.chmi.cz