Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Olympiádu v Tokiu ovlivní tropická bouře Nepartak

Počasí v Asii v posledních týdnech je velmi nepříznivé. Několik regionů sužují povodně, východ Číny dnes zasáhl tajfun In-fa. Pozornost meteorologů se nyní upírá i k tropické bouři Nepartak. Ta se nyní nachází v Tichém oceánu zhruba 1000 km od Japonska a blíží se k Japonsku. Aktuálně se očekává, že její střed zasáhne oblast severně od Tokia a to v úterý dopoledne našeho času (v úterý večer místního času). Ovlivní tak i dění na Olympiádě v Tokiu. Maximální nárazy větru se v Tokiu očekávají kolem 60 km/h. Předpověď srážek je poněkud složitější. Modely v oblasti Tokia očekávají od 20 do 40 mm srážek. O poznání více bude pršet v severnějších oblastech, kde spadne i přes 100 mm srážek. Modely se shodují na tom, že střed bouře by měl projít severněji od Tokia a Olympiádu tak výrazně neovlivní (kromě několika přesunutých závodů).

Vítr
Tropická bouře Nepartak úterý dopoledne našeho času - její střed bude ležet severně od Tokia, zdroj: ventusky.com

Srážky
Očekávané srážky v Jaúponsku v příštích 72 hodinách - tropická bouře přinese vydatné deště hlavně na sever od Tokia, zdroj: ventusky.com

Pro místní půjde jen o slabou bouři. Ta za svůj život nedosáhne ani síly tajfunu. Přitom Japonsko pravidelně zasahují velmi silné tajfuny, které působí rozsáhlé škody. Například v říjnu 2019 zasáhlo oko obřího tajfunu přímo Tokio (Oko obřího tajfunu Hagibis zasáhne přímo Tokio). Tehdy se vyskytly nárazy větru přes 150 km/h. Tak silný tajfun by samozřejmě zcela ochromil dění na Olympiádě. V červenci se ovšem ještě tak silné tajfuny v Japonsku nevyskytují. Ty se nejčastěji objevují v říjnu a září.