Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Česko zasáhla tlaková níže, v Praze spadlo i kolem 30 mm, u Písku se objevila tromba

Počasí u nás včera začala od jihu ovlivňovat tlaková níže ve vyšších vrstvách. Po delším období slunečného a suchého počasí se zatáhlo a začalo pršet. Srážky byly včera a v noci na dnešek i trvalé. Nejvíce srážek do dnešního poledne spadlo v Praze, kde to na řadě stanic bylo přes 30 mm. V Praze Karlově podle ČHMÚ dokonce spadlo až 42,4 mm srážek. Od 20 do 30 mm srážek napršelo i v širokém okolí Prahy. Úhrny kolem 30 mm se ojediněle vyskytly také na jihu Čech. Jinde spadlo většinou od 5 do 20 mm srážek. Nejméně pršelo na úplném západě Čech a východě Moravy a Slezska. Například v Ostravě zaznamenaly jen neměřitelné množství srážek.

Srážky
Srážkové úhrny od večerejších 12:00 do dnešních 12:00 - nejvíce pršelo v Praze a okolí, zdroj: hydro.chmi.cz

Trvalé srážky zasáhly také Poohří, kde bylo největší sucho a největší riziko požárů. To nyní výrazně kleslo a srážky se navíc v podobě místních přeháněk nebo i bouřek čekají také v dalších dnech. Trvalé a tak plošně rozsáhlé už ale nebudou.

Dnes odpoledne trvalé srážky přešly do přeháněk. Začala se již rozvíjet bohatá kupovitá oblačnost. Na přeháňce na Písecku (u obce Selibov) se dokonce ve 13:20 objevila výrazná tromba. Kontakt se zemí ale hlášen nebyl. Další výrazná tromba se odpoledne vyskytla také na Vsetínsku (viz fotografie).

Tromba
Tromba pozorovaná z Písku směrem na jih dnes odpoledne, zdroj: diskuse.in-pocasi.cz

Tromba
Tromba na Písecku (zachytil Michal Mráček), zdroj: facebook.com