Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Teplotně podprůměrně počasí pokračuje, v noci na zítřek hrozí častěji mráz

Česko přikryla nízká oblačnost, slunečno není ani na horách

V tomto týdnu se na většině území modré oblohy vůbec nedočkáme. Může za to především nízká oblačnost a mlhy, ale často se přidává i oblačnost střední nebo vysoká. Za nízkou oblačností a mlhami stojí především teplotní inverze. Ta částečně zhoršuje i kvalitu ovzduší, ale zatím ne nijak výrazně. Inverze totiž začíná až ve výšce mezi 1 až 2 km. Škodlivé látky tak mají dostatek prostoru pro rozptýlení. Na druhou stranu ale kvůli tomu není slunečno ani na horách.

Výrazná teplotní inverze byla včera například patrná na sondážních měřeních v Praze. V poledne se teplota ve dvou metrech pohybovala kolem 3 °C a až do výšky kolem 1 km klesala (k -3 °C). Poté teplota výrazně rostla až ke 4 °C ve výšce necelých 1,5 km. Následně opět začala klesat.

Teplota
Průběh teploty nad Prahou (do výšky 5 km) včera v poledne - červenou čárou je znázorněna teplota vzduchu a je patrný její výrazný růst ve vrstvě nad 1 km, zdroj: chmi.cz

Dnes a v dalších dnech už teplotní inverze nebude tak výrazná jako včera, ale slabá se stále ve vyšších vrstvách atmosféry bude vyskytovat a v kombinaci s přílivem vlhkého vzduchu bude stačit k tomu, aby se vytvořila rozlehlá nízká oblačnost. Především krajní východ Moravy a Slezsko bude ovlivňovat oblast vyššího tlaku vzduchu a oblačnost se zde tak může protrhat.

Sněžka
Pohled ze Sněžky dnes ráno - leží těsně na hranici nízké oblačnosti. I nad ní se ale vyskytuje oblačnost střední a vysoká spojená se slábnoucím frontálním systémem, zdroj: kamery.humlnet.cz