Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Začátek týdne s nízkou oblačností, závěr týdne opět větrný

Hned první ráno nového týdne začne výraznými teplotními rozdíly. V Ostravě bude ráno až -8 °C, zato v Ústí nad Labem budou teploty kolem 2 °C. Na východ Moravy a do Slezska totiž bude proudit chladný vzduch a navíc se zde v noci vyjasní. Velké rozdíly v počasí setrvají i během dne. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 2 °C až 6 °C, na východě a severovýchodě zůstanou mezi -2 °C až 1 °C. Na obloze bude oblačno až zataženo, na východě a k večeru i na západě polojasno.

V úterý už se teploty vyrovnají. Ustálí se většinou mezi 0 °C až 5 °C. Na většině území se utvoří nízká oblačnost. Na severovýchodě může i slabě sněžit. Počasí bude ovlivňovat tlaková výše nad Britskými ostrovy. Její vliv u nás setrvá i ve středu a částečně ve čtvrtek, kdy se počasí nebude příliš lišit od úterního.

Výše
Synoptická situace v noci z úterý na středu - počasí ve střední Evropě bude ovlivňovat tlaková výše nad Britskými ostrovy, zdroj: metoffice.gov.uk

Změna v charakteru počasí se očekává během čtvrtečního odpoledne. Začne zesilovat vítr a večer k nám od severozápadu dorazí studená fronta. Ta přinese sněžení, v nižších polohách bude pršet. Hlavně na horách připadne kolem 10 cm sněhu. V pátek se očekávají sněhové přeháňky (v nížinách i dešťové) a čerstvý vítr s nárazy kolem 60 km/h. Denní maxima vystoupí na 1 °C až 5 °C. Větrné počasí u nás vydrží také o víkendu. K tomu hlavně na horách bude sněžit. Denní maxima budou stále kolem 3 °C. Lehce mrznout bude zřejmě jen ráno.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v pátek 28. ledna odpoledne vůči průměru 1981-2020 - přes naše území sice přejde studená fronta, ale teploty budou stále lehce nadprůměrné

Před námi je tak teplotně lehce nadprůměrný týden (výraznější ochlazení je zatím v nedohlednu). Nový sníh přinese ve druhé polovině týdne hlavně do hor, kde by mohlo celkově připadnout od 10 do 30 cm.