Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Noční svítící oblaka opět na scéně

V červnu a červenci se u nás za soumraku nebo před rozbřeskem objevují nad severozápadním až severovýchodním obzorem zvláštní noční svítící oblaka, známá pod zkratkou NLC (z angl. NoctiLucent Clouds). Pozorovatelé letos hlásili jejich výskyt už koncem května, pak se však tato ozdoba letního nebe na následující dva týdny z oblohy zcela vytratila. Co se stalo?

Noční svítící oblaka se vyskytují až v mezosféře, ve výšce okolo 85 kilometrů nad zemí, tedy mnohem výš než nejvyšší patra běžné atmosférické oblačnosti. Tato oblaka jsou velmi řídká, tvořena převážně vodními ledovými krystalky, takže je nemůžeme pozorovat přes den. Objevují se tedy jen na potemnělé obloze ve společnosti hvězd jako stříbřité cáry (odtud přívlastek svítící), kdy je osvětluje Slunce nacházející pod obzorem (6° až 16°). Výskyt nočních svítících oblak je nejčastější v období, kdy teplota v mezosféře dosahuje nejnižších hodnot, okolo -130 °C, což se na severní polokouli odehrává v období letního slunovratu.

Klimatoložka Lynn Harveyová z Laboratoře atmosférické a kosmické fyziky z University of Colorado v Boulderu na základě měření družice Aura zjistila, že počátkem letošního května klesala teplota v mezosféře tak, jak to bývá obvyklé i v jiných letech. V neděli 21. května 2017 ovšem došlo k nečekanému zvratu: teplota v mezosféře přestala klesat a tvorba ledových krystalků nočních svítících oblak ustala. Zaznamenal to i server SpaceWeather.com, který během prvních dvou týdnů letošního června neobdržel od svých přispěvatelů ani jeden snímek NLC, což se v tomto období za více než dvacetiletou historii tohoto serveru ještě nestalo.

Vědci zatím neví, proč se letos ochlazování mezosféry tak náhle zastavilo. Každopádně už teď je zřejmé, že teplota v mezosféře byla v červnu 2017 nejvyšší za poslední dekádu. Horká vlna, která počátkem letošního června „smetla“ noční svítící oblaka z oblohy, je však podle všeho již u konce a mezosféra se ochlazuje. Na scénu se tak vrací i svítící oblaka. Jejich výskyt nahlásili pozorovatelé z Velké Británie už v noci z 15. na 16. června. Dnes ráno byly při východu Slunce poprvé pozorovatelné i z našeho území. A tak je můžete vyhlížet i vy!

Noční svítící oblaka
Noční svítící oblaka dnes ráno pozorovatelná z Javorového vrchu v Beskydech, zdroj: ČHMÚ

Noční svítící oblaka
Noční svítící oblaka v Brně z roku 2016, foto: Pavel Gabzdyl

Noční svítící oblaka
Noční svítící oblaka v Brně z roku 2013, foto: Pavel Gabzdyl