Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

V novém týdnu proměnlivé počasí, občas zaprší

Nový týden oproti tomu končícímu přinese chladnější počasí a méně slunečných dnů. Počasí bude proměnlivé a přes naše území přejde několik frontálních systémů. Srážky ovšem přinesou často nerovnoměrně a na část území.

První den nového týdne začne zmenšenou oblačností, ale během dne ji bude od západu přibývat. Denní maxima vystoupí na 21 °C až 25 °C. Půjde o nejteplejší den příštího týdne. Později večer na západ dorazí bouřky z Německa, které se budou při postupu dále na východ rozpadat. Na západ Čech ovšem mohou přinést nárazy větru o síle až 70 km/h.

Srážky
Srážky v pondělí od 20:00 do 23:00 - na západ Čech dorazí slábnoucí bouřkový systém z Německa, zdroj: ventusky.com

V úterý se již lehce ochladí. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 20 °C až 24 °C, na západě Čech na 17 °C až 21 °C. Na obloze bude oblačno až zataženo, místy se přidá déšť nebo přeháňky, na východě ojediněle bouřky. Hodně oblačnosti přinese středa. K tomu bude místy pršet. Během dne bude srážek ubývat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 16 °C až 20 °C.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - počasí u nás ovlivní studená fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve čtvrtek již srážky ustanou a bude většinou polojasno až oblačno s teplotami kolem 20 °C. Pocitovou teplotu bude ovšem snižovat čerstvý vítr. V pátek odpoledne přes naše území zřejmě přejde studená fronta, která přinese místy déšť a na víkend ochlazení. Současný výstupy modelů očekávají o víkendu teploty jen kolem 17 °C a na obloze většinou oblačno s ojedinělými přeháňkami.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v sobotu odpoledne vůči průměru 1981-2020 - v celé střední Evropě se očekávají podprůměrné teploty, zdroj: ventusky.com