Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

Před Vánocemi i letos dorazí klasická obleva

Včera se na celém našem území vyskytl ledový den, kdy teploty zůstaly celý den pod bodem mrazu. Dnes se již mírně oteplilo. Teploty se aktuálně pohybují kolem 1 °C, v Praze a v Plzni se šplhají až na 3 °C. Ještě o něco tepleji bude zítra, kdy naměříme až 4 °C. Zároveň se konečně alespoň místy protrhá nízká oblačnost. Ještě teplejší vzduch k nám pronikne ve středu. V hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m) se z úterních -5 °C oteplí ve středu na +5 °C. V nižších polohách se to ovšem paradoxně vůbec neprojeví a spíše se vlivem inverze ochladí. Teploty se očekávají mezi -2 °C až 2 °C, na horách až 3 °C.

Srážky přinese druhá polovina týdne. Ve čtvrtek se očekává sněžení, v Čechách postupně déšť se sněhem nebo déšť, ojediněle mrznoucí. Denní maxima budou stále kolem bodu mrazu. Výrazněji se začne oteplovat v pátek, kdy naměříme 0 °C až 4 °C, na západě až 6 °C. K tomu bude občas pršet, na horách sněžit. O víkendu potom naměříme 4 °C až 8 °C a občas bude pršet.

Na Štědrý den zatím modely očekávají teploty kolem 5 °C a občas déšť. Podle amerického modelu GFS by se teploty v teplém sektoru tlakové níže mohly dostat až na 10 °C, ale tak dlouho dopředu nejde přesně predikovat přesné rozložení tlakových útvarů. V každém případě nás letos čeká klasická předvánoční obleva a pravé zimní počasí je minimálně na začátku Vánoc nepravděpodobné. Sníh si na Štědrý den užijí alespoň ve vyšších polohách, kde je ho dostatek a i přes oblevu nestihne roztát.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Obleva
Na konci tohoto týdne dorazí klasická předvánoční obleva - pršet bude přechodně i na horách.