Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Dnes už se objeví srážky a hlavně na západě přechodně chladněji

Víkend ve znamení oblevy, zítra naměříme až 10 °C

Před námi je výrazná změna v charakteru počasí, která bude ovšem jen přechodná. Již včera se teploty v Čechách šplhaly nad nulu a nově napadlý sníh v nižších polohách rychle roztál. Dnes se teplotní rozdíly mezi Čechami a Moravou ještě více zvýraznily. V Plzni je v poledne kolem 7 °C, zato v Brně mají mrazivých -2 °C. Zesilující vítr ovšem rychle teplotní rozdíly vyrovná a zítra se již na většině území teploty budou pohybovat mezi 7 °C až 11 °C. Nejtepleji bude na jihozápadě Čech. Teploty budou výrazně nadprůměrné. Teplotní rekordy ovšem neohrozí. V roce 1989 se teploty šplhaly až na 13 °C. K tomu musíme počítat s deštěm. Během zítřejšího dne dokonce nelze vyloučit výskyt bouřky.

Velmi teplé počasí, vítr a déšť způsobí rychlé tání sněhu. Nejvíce sněhu odtaje v oblasti Šumavy, kde bude nejtepleji a spadne zde až kolem 30 mm srážek za 24 hodin. To se již projeví na vzestupech hladin řek v oblasti Šumavy. V povodí horní Otavy, Blanice a Vltavy nad Lipnem může dojít k dosažení stupňů povodňové aktivity.

V neděli budou teploty na prosinec stále vysoké, většinou mezi 4 °C až 8 °C. Odpoledne od západu přijde další déšť, který na hřebenech hor již přejde do sněžení a tání sněhu se tak zastaví. V příštím týdnu se bude dále ochlazovat. V pondělí se očekávají denní maxima mezi 2 °C až 6 °C a od středních poloh se budou vyskytovat již sněhové přeháňky. V úterý se potom při denních maximech mezi 0 °C až 4 °C očekávají přibližně od 400 m. Počasí v závěru roku je ještě nejisté, ale zřejmě ubude srážek a převládne spíše inverzní charakter počasí s nízkou oblačností.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Srážky
Očekávané srážky v následujících 48 hodinách (do nedělního poledne) podle modelu ICON - nejvíce srážek spadne na Šumavě a v Krkonoších