Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Arktický vzduch o víkendu přinese rekordně nízké teploty

Před námi je výrazná změna v charakteru počasí. O víkendu se nad naše území dostane původem arktický vzduch. Do střední Evropy se rozlije velmi rychle a nestihne se tak příliš prohřát. Čekají nás tak na polovinu března výjimečné teploty, které mohou překonat i teplotní rekordy. Ještě zítra na řadě míst naměříme 10 °C. V pátek počasí u nás ovlivní frontální systém. Na celém území tak bude deštivo. Zároveň k nám začne od severu pronikat velmi chladný vzduch. Odpoledne tak začnou srážky ve všech polohách od severu přecházet ve sněhové. V noci na sobotu déšť ve sněžení přejde i na jihu území. Zároveň na celém území začne mrznout. Teploty v noci klesnou na -5 °C až -1 °C. Mokré cesty tak budou namrzat a tvořit se bude náledí i zmrazky. V sobotu ráno tak bude lepší cesty odložit a nevyjíždět.

Během sobotního dne se již teploty nad bod mrazu nedostanou. Většinou se budou pohybovat mezi 0 °C až -4 °C. Pocitovou teplotu navíc významně (o 5 °C až 10 °C) sníží čerstvý, na východě až silný, vítr. V nárazech se rychlost větru bude pohybovat od 50 do 70 km/h, na horách i přes 100 km/h. Takové počasí je v polovině března velmi nezvyklé. V Praze se naposledy ledový den vyskytl v tomto období v roce 1969. Na obloze bude hodně oblačnosti a místy se vyskytne sněžení. Noc ze soboty na neděli bude velmi mrazivá. Teploty klesnou na -5 °C až -10 °C. Neděle potom bude ještě chladnější než sobota. Teploty se budou pohybovat mezi -6 °C až -2 °C. Takové hodnoty již mohou překonat dlouholeté teplotní rekordy. V Praze se bude zřejmě jednat o nejchladnější 18. březen od roku 1850.

V příštím týdnu začnou mrazy pozvolna polevovat. Nezvykle nízké teploty čekají celou Evropu. Chladný vzduch se rozlije až na sever Afriky. Před námi je tak velmi chladný víkend. Lze očekávat i časté překonávání rekordů zejména v nejnižších denních naměřených maximech.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď teplot na další dny

Teplota
Teplota v hladině 850 hPa (výška 1500 m) v neděli ráno - nad Evropu se dostane na polovinu března mimořádně chladný vzduch, numerický model