Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Začíná k nám proudit teplý vzduch, přidá se i saharský prach

V závěru týdne se výrazně ochladí, v nejvyšších horských polohách bude i sněžit

Dnes a zítra nás ještě čeká slunečné a velmi teplé počasí. Denní maxima se v nejteplejších oblastech budou dostávat na letních 25 °C. První změna v charakteru počasí k nám dorazí ve středu. Přibude oblačnosti a místy se vyskytnou přeháňky nebo bouřky. Teploty ovšem stále zůstanou mezi 20 °C až 25 °C. Ve čtvrtek bude stále na obloze hodně oblačnosti, ale přeháněk již bude méně.

Na hřebenech hor i první sněžení
Výrazné ochlazení k nám dorazí v pátek. Od západu bude přes naše území postupovat studená fronta. Postupně se tak rozprší (dopoledne v Čechách, odpoledne na Moravě a ve Slezsku). Odpolední teploty se v Čechách budou pohybovat mezi 12 °C až 16 °C, na Moravě a ve Slezsku ještě vystoupí lehce nad 20 °C. Chladné počasí u nás bude vrcholit o víkendu, kdy se denní maxima očekávají jen mezi 9 °C až 14 °C. Na obloze k tomu bude hodně oblačnosti a hlavně sobota bude deštivá. V nejvyšších horských polohách od 1400 m se dokonce očekává sněžení nebo sníh s deštěm. V hladině 850 hPa (cca 1500 m nad zemí) totiž teplota klesne k bodu mrazu (předpověď). První sněhová pokrývka by se tak mohla vytvořit na Sněžce nebo Pradědu. Na konci září ovšem sněžení na horách není ničím neobvyklým a pravidelně se na přelomu září a října vyskytuje.

Výraznost ochlazení dobře vystihuje srovnání odpoledních maxim pro úterý a neděli (viz obrázky níže). Teploty z letních 26 °C klesnou k podzimním 10 °C.

Teploty
Očekávaná maxima v úterý odpoledne

Teploty
Očekávaná maxima v neděli odpoledne