Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Ve středu se výrazně ochladí, začne k nám proudit studený vzduch

V těchto dnech zažíváme nadprůměrně teplé počasí. To bude pokračovat i na počátku příštího týdne. V pondělí a v úterý denní maxima budou stále překračovat 20 °C. O něco chladněji bude v úterý na západě území, kde již bude hodně oblačnosti a začne se projevovat frontální systém nad Německem. Na východě naopak bude v úterý ještě slunečno, ale pocitovou teplotu bude snižovat čerstvý vítr s nárazy kolem 60 km/h, na hřebenech Krkonoš, Jeseníků a Beskyd až 90 km/h.

Výrazně se počasí změní na celém území ve středu. Na obloze již bude všude zataženo a občas se přidá déšť. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 12 °C až 16 °C. Oproti úterý (kdy se ve východní polovině území denní maxima dostanou i na 23 °C) se tak ochladí v průměru o 7 °C, v některých lokalitách to bude až 10 °C.

Teploty
Očekávané teploty ve středu ve 14:00 - do Česka začne proudit chladný vzduch, zdroj: ventusky.com

S přílivem chladného vzduchu potom musíme počítat i po zbytek týdne. Ve čtvrtek bude na obloze stále hodně oblačnosti a hlavně na východě se přidá déšť. Nejvyšší denní teploty budou mezi 11 °C až 15 °C. V závěru týdne se protrhá oblačnost, ale teploty příliš neporostou. Denní maxima budou stále kolem 14 °C. Navíc ranní teploty budou při vyjasnění o víkendu klesat pod 5 °C a počítat musíme s přízemními mrazíky. Nutno podotknout, že v říjnu půjde jen o lehce podprůměrné teploty. Naopak úvod týden přinese na říjen nadprůměrně vysoké teploty.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v úterý odpoledne vůči průměru 1981-2020 - západně od našeho území již budou teploty podprůměrné, u nás jště výrazně nadprůměrné, zdroj: ventusky.com