Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V příštím týdnu k nám pronikne arktický vzduch. Přinese prudké ochlazení a může i hustě sněžit

Těsně před příchodem ledových mužů nás čeká prudké ochlazení. Dorazí po teplém víkendu, kdy na některých místech naměříme i letní teploty a vyskytnou se bouřky. Nad severním Atlantikem se ale tou dobou vytvoří poměrně mohutný hřeben vysokého tlaku vzduchu, po jehož přední straně se tak uvolní cesta studenému vzduchu od severu do střední Evropy. Vypadá to na doslova učebnicový příklad vpádu arktického vzduchu přímo ze severních polárních oblastí (obr. 1). O mimořádnosti ochlazení svědčí odchylka teploty v hladině 850 hPa od dlouhodobého průměru, která dosáhne i více než -12 °C (obr. 2).

Teploty
Obr. 1: Předpověď teploty v hladině 850 hPa v pondělí 11. 5. 20:00 SELČ podle modelu GFS, zdroj: ventusky.com

Teploty
Obr. 2: Předpověď odchylky teploty v hladině 850 hPa od dlouhodobého průměru v úterý 12. května 2:00 SELČ podle modelu ECMWF, zdroj: wetterzentrale.de

Na čele tohoto studeného vzduchu bude postupovat velmi výrazná studená fronta, jejíž přechod přes Českou republiku čekejme během pondělí. Problém je, že její postup se nad střední Evropou, a právě i Českem, vlivem tlakové níže nad Francií zpomalí, což povede k tomu, že se tu bude vlnit. A to znamená značné komplikace pro předpověď počasí na pondělí. Kdo sleduje výstupy numerických modelů, už to určitě zaznamenal – v každém novém termínu je předpověď poněkud odlišná. Důsledkem je velká nejistota v množství srážek, ale i rozložení pondělních maximálních teplot (viz obr. 3 a 4). Na úterý se ovšem již modely celkem shodují a očekávají v přílivu studeného vzduchu denní maxima jen mezi 7 °C až 12 °C.

Cheb
Obr. 3: Předpověď teploty a srážek pro Cheb na západě Čech na 7 dní podle různých modelů (různé barvy). V pondělí modely očekávají možná maxima od 19 °C do 0 °C - nejpravděpodobnější je ovšem maximum kolem 5 °C, zdroj: meteoblue.com

Břeclav
Obr. 4: Předpověď teploty a srážek pro Břeclav na jihu Moravy na 7 dní podle různých modelů (různé barvy). V pondělí modely očekávají možná maxima od 26 °C do 10 °C - nejpravděpodobnější je ovšem maximum kolem 18 °C, zdroj: meteoblue.com

Objevit se může i vydatné sněžení
V tuto chvíli to vypadá, že Čechy už budou v pondělí převážně ve studeném vzduchu (obr. 3), zatímco na Moravě a ve Slezsku bude alespoň dopoledne ještě před frontou vzduch výrazně teplejší (obr. 4). Teploty tak budou zřejmě velmi rozdílné – napříč Českem se mohou lišit o víc než 15 °C. A nejen to – ve studeném vzduchu bude při trvalých srážkách teplota často klesat i pod 5 °C. A klesat bude i hranice sněžení – zatím to vypadá, že odpoledne a večer se sněhové vločky objeví už v polohách nad 500 metry. Od 600 až 700 metrů se může vytvořit i sněhová pokrývka. Některé modely dokonce očekávají její tvorbu i v nižších polohách. A protože by mělo jít o vydatné sněžení, může napadnou i kolem 15 cm, na horách až 25 cm sněhu! A to sněhu mokrého, který může vést k pádu stromů a komplikacím v dopravě i energetice.

Sněžit bude nejspíš i ve vyšších polohách Německa, Rakouska a Polska, případně na severu Slovenska. Studený vzduch by ale tentokrát neměl proniknout daleko na jih – zastaví se prakticky na úrovni Alp, Maďarska, severního Rumunska a Ukrajiny. V noci na úterý budou srážky v Česku od západu ustávat, současně se začne protrhávat oblačnost, a to ve studeném vzduchu znamená zase hrozbu nočních mrazů. Teploty tak v noci na úterý (ale i na středu) mohou ojediněle klesat až k -2 °C.

Ledoví muži
Letos tak ledoví muži připadající na období mezi 12. a 14. květnem nezklamou a dodrží svou pověst. Je sice pravda, že ledoví muži přicházejí v květnu v nějaké podobě poměrně často, vydatnější sněžení mimo hory je už naopak opravdu výjimečné. I když v roce 1953 spadlo na severovýchodě Moravy a ve Slezsku 10 až 30 cm sněhu, a v Novém Jičíně to bylo dokonce 45 cm!

Pokud vyjdou současné prognózy, přinese pondělí 11. května opravdu výjimečné počasí. S ohledem na určitou nejistotu nezbývá, než sledovat a upřesňovat, kdy přesně fronta dorazí a kolik kde spadne srážek, včetně jejich skupenství. Z meteorologického hlediska jde ale o velice zajímavou situaci.