Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Denní maxima kolem 20 °C, do Evropy pronikne chladný vzduch

Do střední Evropy se v příštím týdnu dostane nejchladnější vzduch od konce května. Zatímco dnes se teploty dostanou na tropické hodnoty, zítra se citelně ochladí. Přes naše území totiž přejde studená fronta. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 19 °C až 23 °C, na jihu a jihovýchodě se ještě dostanou nad letních 25 °C. Vydatné srážky ani silné bouřky nás během přechodu fronty nečekají. Objeví se jen místní přeháňky, na jihu ojediněle bouřky.

V příštím týdnu nás čeká severozápadní proudění. Denní maxima tak budou většinou kolem 20 °C a ranní teploty budou klesat pod 10 °C. Na obloze k tomu bude hlavně během dne narůstat kupovitá oblačnost, ale vertikálně bude jen slabá, takže přeháňky přinese jen ojediněle. Před námi je tak suché a teplotně podprůměrné počasí. Běžně se v polovině července teploty pohybují kolem letních 26 °C. Bude tak v průměru o 6 °C chladněji, než je obvyklé. Pozvolna se začne oteplovat zřejmě v závěru týdne, ale návrat tropických teplot je zatím v nedohlednu. Zároveň se ke konci týdne častěji přidají přeháňky.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Příroda
Počasí v příštím týdnu lákat k vodě nebude, ale na výlety do přírody bude celkem příjemné - riziko zmoknutí bude na začátku týdne minimální, jen ráno je třeba si při teplotách pod 10 °C vzít teplejší oblečení.