Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Po studeném ránu odpoledne citelně tepleji, další oteplení přinese víkend

V příštím týdnu se bude ochlazovat

V posledních dnech u nás panují nadprůměrně vysoké teploty, které často přesahují 15 °C a ojediněle se dostávají až k 20 °C. Rekordy sice nepřekonávají, ale takto vysoké teploty jsou obvyklé spíše až na konci dubna. V příštím týdnu se ovšem situace změní. Do střední Evropy se totiž rozlije chladnější vzduch ze severu Evropy. Jeho příchod bude poměrně pozvolný. Nečeká nás tedy žádný rychlý pokles teplot. Spíše se bude den po dni ochlazovat. Díky tomu nás nečekají ani žádné vydatnější srážky, které často při výměně vzduchových hmot přicházejí.

Nejteplejším dnem z celého příštího týdne bude pondělí, kdy naměříme 15 až 19 °C. K tomu se zejména v jihozápadní polovině Čech místy objeví přeháňky. V úterý se denní maxima očekávají mezi 14 °C až 18 °C a na západě Čech se opět mohou objevit přeháňky. Od středy se již srážky nečekají. Nejvyšší denní teploty se očekávají mezi 11 °C až 15 °C. Ve čtvrtek potom denní maxima poklesnou na 7 °C až 11 °C. Ráno se může vyskytnout i slabý mráz. Teploty totiž v noci klesnou na -1 °C až 3 °C. V úplném závěru týdne denní maxima zůstanou pod 10 °C a ráno budou teploty kolem bodu mrazu. Ranní mrazy již mohou uškodit přírodě. Bude třeba tak sledovat přesnou předpověď teplot na závěr příštího týdne.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teplota
Teplota v hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m) ve středu (v této hladině jsou dobře patrné vzduchové hmoty) - do střední Evropy pronikne chladný vzduch ze severu.