Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Evropou se prohnal orkán, u našich hranic zeslábl

V noci na dnešek začala počasí v Evropě ovlivňovat rychle se prohlubující tlaková níže Friederike. Jako první se projevila v Anglii. Zde se nárazy větru pohybovaly většinou od 90 do 110 km/h. Ještě více vítr na síle nabral při postupu dále na východ nad Nizozemsko a Belgii, kde ráno udeřil v plné síle. Z Nizozemska byly hlášeny nárazy větru od 100 do 120 km/h, na pobřeží dosáhly až 140 km/h. Stejnou silou se potom vítr prohnal také středním Německem. Slábnout začal až u hranic s naším územím a Polskem. Z Německa byly hlášeny nárazy větru od 100 do 130 km/h, na horách i přes 150 km/h. Z nižších poloh se jeden z nejsilnějších nárazů větru o síle 137 km/h vyskytl ve městě Gera (v německé spolkové zemi Durynsko nedaleko od našich hranic). Vůbec nejsilnější náraz větru o síle 205 km/h byl zaznamenán na hoře Brocken v centrálním Německu v nadmořské výšce 1141 m. Na řadě míst síla větru překonala nárazy větru při orkánu Kyrill, který se vyskytl přesně před 11-ti lety. Vítr si v Nizozemsku a Německu vyžádal rozsáhlé škody a sedm obětí.

Při postupu nad naše území vítr již slábl. Nárazy větru v severních částech našeho území dosahovaly většinou od 80 do 100 km/h. Z nižších poloh byl podle ČHMÚ nejsilnější náraz větru (108 km/h) naměřen v Ústí nad Labem. Na horách nárazy větru přesáhly i 150 km/h. Na Milešovce byl naměřen náraz větru o síle 155 km/h. To je zde nejvíce od orkánu Kyrill v roce 2007. Tehdy zde vítr v nárazech dosáhl 169 km/h. Od roku 1979 se zde silnější vítr než dnes vyskytl jen čtyřikrát. V noci na zítřek bude vítr opět rychle slábnout.


Rychlost větru ve střední Evropě dnes odpoledne - v Německu nedaleko našich hranic nárazy větru často výrazně přesahovaly 100 km/h.