Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

Orkán v Evropě způsobil značné škody

Západní Evropou se dnes prohnala vichřice, která způsobila rozsáhlé škody. Tlaková níže, kterou němečtí meteorologové pojmenovali Burglind, postupovala v noci na dnešek přes Britské ostrovy. Dnes se její střed přesunul nad Dánsko. Na Britské ostrovy přinesla nárazy větru většinou kolem 100 km/h a to i do nížin. Ještě silnější vítr se vyskytl na severu Francie, ve Švýcarsku a jihozápadě Německa. Ve Francii byly naměřeny i v nížinách nárazy o síle kolem 130 km/h. V Cambrai na severu země dosahoval vítr v nárazech rychlosti až 147 kilometrů v hodině. V Paříži se vyskytl náraz větru o síle 107 km/h a jednalo se zde o nejsilnější vítr za posledních 7 let. Vichřice si ve Francii vyžádala jednu oběť a 15 osob bylo zraněno (čtyři z nich vážně). Přibližně 200 000 domácností zůstalo na severu Francie bez proudu.

Vichřice postihla také jihozápad Německa. I v nížinách zde vítr přesahoval v nárazech rychlost 110 km/h. Extrémně silné nárazy větru byly zaznamenány ve Švýcarsku v Alpách. Na několika místech přesáhly 170 km/h. O tom, že takto silný vítr je extrémní i v Alpách, svědčí překonané rekordy. Na hoře Pilatus u švýcarského Lucernu naměřili náraz o síle 195 km/h. Jednalo se zde o nejsilnější vítr zaznamenaný od začátku měření v roce 1981.

Tlaková níže Burglind se projevila i u nás. Tak silný vítr k nám již naštěstí nepřinesla. Nejsilnější náraz větru byl naměřen na Lysé hoře, kde dosáhl 130 km/h. Z nižších poloh se silný vítr vyskytl například v Praze, kde dosáhl v nárazech rychlosti 90 km/h. Pozorovány u nás byly také první letošní bouřky. Celkově u nás dnes uhodilo podle sítě Blitzortung téměř 200 blesků, což je na leden vysoká hodnota. Při těchto synoptických situacích je ovšem výskyt bouřek běžný.

Tip: Počasí na mapě - rychlost větru v nárazech v Evropě


Rychlost větru v Evropě dnes dopoledne - na západě Evropy nárazy větru často přesahovaly 100 km/h.