Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další studená fronta, od severozápadu začne pršet, na horách vydatně sněžit

Ostrý je jedním z nejhezčích vrcholů Šumavy, nechybí zde ani meteorologická stanice

Ostrý je jednou z nejhezčích šumavských hor. Jedná se o výrazný dvojvrchol, který se skládá z Velkého Ostrého (1293 m) a západněji ležícího Malého Ostrého (1266 m). Svou siluetou při pohledu z českých svahů Šumavy a z Chodska si Velký Ostrý a Malý Ostrý vysloužily přezdívku Prsa Matky boží. Hora láká nejen turisty, ale i příznivce létání a přitahuje tak pozornost i pro pozorování počasí.

Ostrý
Pohled na Velký Ostrý a Malý Ostrý z Plzně (uprostřední snímku, v popředí je sídliště Vinice) - Ostrý je dominantní horou, která je za dobré dohlednosti (na snímku při perfektní dohlednosti z 13. března 2021) vidět z řady míst na západě Čech

Velký Ostrý leží přesně na rozhraní české a německé hranice. Legendami, přístupností a i stavbami na vrcholu jde ale spíše o německou horu. Jedinou českou stavbou býval menší hrad, který byl nejvýše položeným českým hradem (jednalo se o strážní hrádek s rozměry cca 30 × 30 metrů). Podle archeologických nálezů byl zřejmě postaven na konci 13. století, ale už v 16. století šlo jen o zbořeninu a v současnosti jsou jediným pozůstatkem nevýrazné náznaky příkopu). Jedna z čistě německých legend zmiňuje obra (Osserriese), který sedával rozkročen na hřebeni a obrovskýma nohama vyhloubil hluboká údolí po obou stranách hřebene do německé i české Šumavy. Ostatně to je jeden z charakteristických rysů místního hřebene. Po obou stranách se rychle svažuje do údolí. Díky tomu je ideálním startovacím místem pro paragliding. Na Šumavě jde o nejlepší místo, odkud můžete létat (viz fotografie). Plocha pro létání (na závěsném padáku) je těstě pod vrcholem Malého Ostrého na německé straně a lety jsou zde organizovány místními sdruženími. Dříve byla tato louka využívána jako pastviny mladého dobytka v letním období.

Louka
Výhled z Malého Ostrého, uprostřed snímku je louka, ze které se pořádají lety

Louka
Výhled z louky pod Malým Ostrým

Louka
Němečtí i čeští turisté si na louce užívají výhledy do údolí, na obloze je typický oblak altocumulus

Pro létání je nejdůležitější sledovat počasí. Na místě tak nechybí hned dvě webové kamery (záběry) a hlavně amatérská meteorologická stanice (aktuální měření), která ve výšce 1175 metrů nad mořem zaznamenává vítr a teplotu (nejbližší přímo profesionální stanice se nachází na nedalekém Velkém Javoru). Převažují zde větry z jihozápadu a severovýchodu. Jihozápad převažuje díky otevřenosti pláně právě tímto směrem a severovýchod naopak díky stékání studeného vzduchu z vrcholů zpět do údolí. Je tak patrné, že se zde neuplatňuje běžné proudění v Česku, kde ve většině případů převládají směry větru ze západu. Na místním porostu se výrazně podepsal také orkán Kyrill. V roce 2007 tu napáchal značné škody. Pod chatou je ostatně památník na tuto událost.

Stanice
Meteorologická stanice včetně webových kamer na stožáru na louce pod Malým Ostrým

Kyrill
Pamětní deska pod vrcholem Velkého Ostrého k orkánu Kyrill - polomy postupně nahrazuje nový les

Přímo měření srážek a sněhové pokrývky na Ostrém neprobíhá. Ta je posledních několik let ale nově měřena na cca 6 km vzdáleném vrcholu Jezerní hory, který leží v podobné výšce. V posledních 6 letech tu bylo nejvíce sněhu v únoru 2019, kdy tu ležely necelé 2 metry sněhu a v průměru zde sníh leží 155 dní v roce (viz měření). Uplynulá zima tu byla sněhově o poznání chudší. Leželo tu nejvýše 76 cm sněhu a pokrývka v zimní sezoně vydržela jen 133 dní.

Ostrý také nabízí nádherné výhledy do všech světových stran. Za příznivých podmínek můžete z vrcholu zahlédnout až Alpy (viz článek Kdy pozorovat Alpy). Vidět lze například vrchol Grosser Priel (180 km vzdálený). Většinu panoramatu Alpy ale schovává nedaleký masiv Velkého a Malého Javoru. Lepší podmínky pro sledování Alp tak nabízí jižnější části Šumavy kolem Plechého nebo Bučiny. Na české straně potom za dobrých podmínek můžete sledovat Brdy, Krušné hory nebo Plzeň.

Ostrý
Nádherný výhled z Velkého Ostrého směrem na Malý Ostrý

Ostrý
Vrchol Velkého Ostrého s křížem, v pozadí je patrný Velký Javor

Ostrý
Výhled z Velkého Ostrého směrem na jihovýchod podél hranice

Alpy
Schématické znázornění výhledu z Ostrého na Alpy, zdroj: udeuschle.de

Na vrchol Ostrého se lze vydat snadno z německého neplaceného parkoviště Wanderparkplatz Osser-Sattel (v zimním období ale lesní cesta k němu není udržována). Na vrchol je to z parkoviště pouhých 2,5 km s převýšením kolem 330 metrů. Z české strany je cesta delší a náročnější. Nejbližším výchozím bodem jsou Hamry, odkud je to na vrchol necelý 7 km s převýšením 700 metrů.