Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

Před námi je citelné oteplení

Dnes ráno na řadě míst vrcholilo mrazivé počasí. Nejchladněji bylo na severovýchodě území, kde se v noci utišil vítr a noční teploty ihned klesly o poznání níže než v předchozích dnech. V Ostravě ráno teplota klesla až na -18 °C, což je o 4 °C méně než v minulých dnech. K -19 °C teplota klesla například i v Opavě. Vůbec nejnižší teplotu dnes ráno hlásilo Orlické Záhoří, kde podle ČHMÚ teplota klesla na -25,5 °C. Ve známých mrazových kotlinách na Šumavě se teploty pohybovaly většinou mezi -15 °C až -20 °C. Výraznějšímu ochlazení zde bránil vítr, který chladný vzduch z údolí vyfoukával.

Před námi je nyní změna v charakteru počasí. Příliv arktického vzduchu bude slábnout. Jeho odchod z našeho území bude ovšem pozvolný. Každý den bude o trochu tepleji. Již dnes denní maxima nezůstanou tak nízko jako včera. Nejvyšší denní teploty dnes vystoupí na -7 °C až -3 °C, na severovýchodě zůstanou kolem -8 °C. Bude tak v průměru o 2 °C tepleji než včera. V noci na zítřek potom teploty klesnou na -8 °C až -13 °C, na severovýchodě území místy až k -20 °C. Zítra odpoledne naměříme teploty mezi -6 °C až -2 °C, na severovýchodě kolem -7 °C.

Pozvolné oteplování bude pokračovat i o víkendu. V sobotu se již denní maxima v Čechách mohou dostat lehce nad nulu. O poznání častější budou teploty nad bodem mrazu v neděli, kdy naměříme -1 °C až 3 °C, v Čechách ojediněle až 4 °C. Na obloze k tomu bude oblačno až zataženo a objevit se může i sněžení.

V příštím týdnu již teploty překročí 5 °C a od úterý i v noci mnohde zůstanou nad bodem mrazu. O něco pozvolnější nástup teplejšího vzduchu se očekává hlavně na Vysočině a západě Moravy, kde se na začátku týdne může vytvořit inverze a mlhy, při které teploty zůstanou kolem bodu mrazu. Při výskytu deště se ovšem může tvořit ledovka (přesné rozložení srážek a hlavně jejich intenzita v příštím týdnu je ovšem zatím nejistá). Ve středu by se inverze měla rozpustit na celém území. Teploty se tak v příštích dnech vrátí k průměrným hodnotám. Silné mrazy v Česku pozvolna skončí.

Tip: Numerický model - podrobná předpověď teplot na další dny

Teploty
Očekávané teploty příští týden v úterý - již budou o poznání příjemnější než v těchto dnech, na řadě míst překročí 5 °C.