Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Na východě trvalejší srážky, na západě přeháňky, v noci na zítřek opět častěji mráz

V novém týdnu výrazné oteplení, zima se chýlí ke konci

V novém týdnu nás čeká výrazné oteplení. Nejchladněji bude v pondělí, kdy k nám ještě bude proudit studený vzduch. Ráno teploty opět klesnou pod -10 °C a odpoledne zamíří na -5 °C až 0 °C. Večer k nám ovšem dorazí okluzní fronta a od západu tak začne sněžit. Do úterního rána na celém území napadne od poprašku do 5 cm sněhu (nejméně na severovýchodě, nejvíce naopak na severozápadě). V úterý během dne bude sněžení ustávat a zároveň se začne oteplovat. Studený arktický vzduch vystřídá teplejší vzduch z Atlantiku. Na jihozápadě a západě Čech již v úterý denní maxima vystoupí až na 4 °C. Jinde ještě zůstanou mezi -3 °C až 1 °C.

Teplejší vzduch se ovšem v dalších dnech bude rozšiřovat i na zbytek území. Ve středu už denní maxima zamíří na 2 °C až 6 °C, jen na východě místy zůstanou kolem 0 °C. Silné mrazy už nebudou panovat ani v noci. Například v noci z úterý na středu teploty klesnou většinou na 0 °C až -4 °C. Na obloze bude ve středu hodně oblačnosti a místy se objeví déšť nebo déšť se sněhem, na severovýchodě i sněžení.

Ve čtvrtek a v pátek srážky ustanou a denní maxima zamíří na 2 °C až 7 °C. Sníh bude tát. Výrazné vzestupy hladin řek se ale nečekají (v noci budou slabé mrazy a srážek příliš nebude). Druhá vlna oteplení k nám zřejmě dorazí o víkendu. Některé modely očekávají, že k nám začne proudit teplý vzduch z jihu. Sníh by tak začal výrazně tát i na horách a denní maxima by překročila 10 °C. Zima se tak v dohledné době nevrátí a spíše přichází předjaří. Ostatně meteorologická zima už je ve svém závěru a za 14 dnů začne prvním březnovým dnem meteorologické jaro. Vpády studeného vzduchu se ale samozřejmě ještě vyskytnou. Vrchol zimy už je ale za námi.

Předjaří
Zima se blíží ke svému konci - na konci února začínají kvést sněženky - první symbol blížícího se jara. Letos se očekává druha polovina února teplotně nadprůměrná.