Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Ve druhé polovině nového týdne se oteplí, srážky se nečekají

Dnes k nám naplno začal proudit studený vzduch. Na hřebenech Krkonoš, Jeseníků a Beskyd s i odpoledne teploty pohybují jen lehce nad bodem mrazu. Odpolední maxima u nás dnes zamíří jen na 12 °C až 16 °C, na severovýchodě a severu zůstanou kolem 11 °C. To jsou podprůměrné hodnoty. Chladné počasí nás čeká i zítra. Na obloze stále bude většinou zataženo nízkou oblačností. Srážky nepřinese, jen ojediněle se objeví mrholení.

Teploty
Odchylka teploty vzduchu v pondělí odpoledne vůči průměru 1981-2020 - většina Evropy zažívá chladné počasí, východně od našeho území budou teploty dokonce o více než 10 °C nižší, než je obvyklé (denní maxima například na východě Polska zůstanou jen kolem 7 °C), zdroj: ventusky.com

Modré oblohy se místy dočkáme v úterý. Hlavně na jihovýchodě se totiž nízká oblačnost rozpustí. Ranní teploty potom budou záviset na množství oblačnosti. Tam, kde bude jasno, teploty poklesnou ke 2 °C a čekají se přízemní mrazíky. Jinde budou teploty kolem 7 °C. Odpolední maxima potom zamíří na 13 °C až 17 °C. Podobné teploty nás čekají také ve středu. Modrá obloha se tentokrát objeví spíše na západě a jihozápadě území.

Oblačnost
Množství oblačnosti v úterý ve 12:00 - hlavně na jihovýchodě se očekává slunečno, zdroj: ventusky.com

Výrazněji se oteplí ve čtvrtek. Ráno bude sice s teplotami mezi 3 °C až 7 °C chladné. Objevit se mohou i přízemní mrazíky. Během dne se ovšem oteplí na 15 °C až 19 °C a na obloze bude většinou skoro jasno až polojasno. Ve zbytku týdne se teploty očekávají většinu mezi 16 °C až 21 °C a na obloze bude polojasno. Půjde již o běžné teploty pro druhou polovinu září. Srážky se v příštím týdnu zatím neočekávají. Některé modely ovšem nevylučují možnost přeháněk v pátek na slábnoucí frontě (zatím je ale nejisté, jak moc se u nás fronta projeví). V každém případě nás čeká srážkově podprůměrný a teplotně průměrný týden (chladnou první polovinu týdne vynahradí teplejší druhá polovina).