Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V novém týdnu oteplení, maxima se dostanou nad 5 °C

Víkend u nás je ve znamení mrazů a na řadě míst sněhu. V novém týdnu se ale situace změní a přijde oteplení. Se slabými ranními mrazy ovšem nadále musíme počítat. Srážky už budou většinou ve formě deště, ve vyšších polohách se ale objeví sněžení.

Pondělní ráno ještě přinese komplikované počasí. Teploty budou od 3 °C na jihozápadě po -1 °C na severu. K tomu bude místy sněžit, v jihozápadní polovině území v polohách pod 600 m půjde o déšť. Ojediněle se může vyskytnout mrznoucí déšť. Během dne se bude hranice sněžení zvyšovat na celém území. Odpoledne a večer budou srážky ustávat. Na horách za pondělí napadne až 10 cm sněhu. Pár centimetrů sněhu ráno a dopoledne napadne i mimo hory, hlavně na severu Čech. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 °C až 6 °C, na jihovýchodě Moravy až na 8 °C.

Sněžení
Očekávané srážky v pondělí ráno - hlavně na severu Čech bude sněžit (bílé tečky na mapě), v jihozápadní polovině území již půjde často o déšť vlivem oteplení. Bílé vykřičníky znázorňují i možnost mrznoucího deště, zdroj: ventusky.com

Úterní ráno přinese teploty kolem bodu mrazu. Ojediněle se může objevit náledí (hlavně ve vyšších polohách). Během dne bude většinou zataženo a odpoledne se přidá déšť. Sněžení se objeví kromě Beskyd na horách. V západní polovině území může přechodně sněžit i mimo hory. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 1 až 5 °C, na východě až na 7 °C.

Mapa
Synoptická situace v noci z úterý na středu - počasí u nás ovlivní tlaková níže nad Středomořím, zdroj: metoffice.gov.uk

Ve středu ráno budou teploty od 0 °C na západě po 5 °C na východě. Během dne bude opět zataženo a hlavně ve východní polovině území pršet. Na horách půjde o sněžení (opět kromě Beskyd, kde bude pršet). Denní maxima zamíří na 2 °C až 6 °C.

Ve čtvrtek ráno budou teploty od 0 °C do 4 °C. Místy může slabě pršet, na horách sněžit. Během dne potom naměříme 4 °C až 8 °C a srážky budou odpoledne postupně ustávat a bude i ubývat oblačnost.

Teploty
Očekávané teploty ve čtvrtek odpoledne - zamíří na 4 °C až 8 °C, což jsou lehce nadprůměrné hodnoty, zdroj: ventusky.com

V závěru týdne bude stále spíše hodně oblačnost a teploty se ustálí mezi 4 °C až 9 °C, ráno většinou kolem 2 °C. Hlavně v sobotu může místy pršet, tentokrát zřejmě již i na horách.