Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Příští týden teploty vzrostou, přijde obleva

Tento týden u nás panovalo zimní počasí. Na řadě míst napadl sníh. Na horách napadlo i přes půl metru nového sněhu a leží zde nadprůměrné množství sněhu (pro toto období je to nejvíce od roku 2012). Sněhově tak byl tento týden velmi bohatý, ale žádné výraznější mrazy nepřinesl. O něco výraznější mráz se u nás vyskytne v noci na zítřek, kdy teploty klesnou na -3 °C až -7 °C, ve vyšších polohách v údolích i pod -10 °C. Zítra během dne se teploty budou pohybovat kolem bodu mrazu a na západě postupně začne mírně sněžit. Pondělí bude ovšem nejchladnějším dnem z celého příštího týdne.

V úterý přes naše území přejde frontální systém, který přinese mírné sněžení. Napadne od 1 do 5 cm sněhu. V úterý odpoledne srážky ustanou a začne se oteplovat. Nejvyšší denní teploty vystoupí na 0 °C až 4 °C, v Čechách až na 5 °C. Ve středu srážky ustanou a příliv teplého vzduchu zesílí. V hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m) se z dnešních -6 °C oteplí na 5 °C. Teploty ve dvou metrech nad zemí se budou lišit dle výskytu mlh a nízké oblačnosti. V místech s nízkou oblačností (hlavně na Moravě) teploty zůstanou mezi 1 °C až 5 °C. V místech se zmenšenou oblačností teploty naopak vystoupí až na nadprůměrných 8 °C. Podobné počasí nás čeká také ve čtvrtek. Oteplení se projeví také v západní Evropě. V Německu v polovině příštího týdne dokonce očekávají teploty až u 13 °C a ve Francii přes 15 °C.

Opětovné ochlazení a návrat sněhu i do nižších poloh je zatím v nedohlednu. Mírná zima bude pokračovat.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teploty
Očekávané teploty ve středu odpoledne - do střední Evropy opět pronikne teplý vzduch, ale na některých místech vlivem mlh a nízké oblačnosti zůstane chladno.