Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Na Štědrý den výrazné oteplení, na Boží hod opět ochlazení a i sněžení

Před námi je počasí plné teplotních výkyvů. Ovlivní nás totiž frontální rozhraní oddělující teplý vzduch na jihozápadě od chladného na severovýchodě. Dnes se ještě denní maxima budou pohybovat kolem bodu mrazu. Večer začne počasí u nás ovšem ovlivňovat teplá fronta, která přinese sněžení přecházející do deště, místy i mrznoucího s tvorbou ledovky.

Oteplení bude rychlé a to hlavně díky tomu, že se rozfouká vítr (ten rychleji promíchá a vymění vzduchové hmoty). Již zítra ráno tak budou teploty v Čechách kolem 5 °C, na severovýchodě Čech, na Moravě a ve Slezsku ještě kolem 0 °C. Na řadě míst se tak oproti dnešnímu ránu oteplí o 10 °C. Ráno bude také pršet, na severovýchodě ještě může sněžit nebo padat mrznoucí déšť. Během Štědrého dne se teplý vzduch rozšíří rychle na celé území. Odpoledne naměříme 5 °C až 9 °C. Na obloze bude během dne oblačno až zataženo a pršet bude hlavně na horách.

Teploty
Teploty 24.12. ve 13:00 - na Štědrý den se dostanou vysoko nad 5 °C a budou nadprůměrné, zdroj: ventusky.com

Na Boží hod se počasí zase začne měnit. Česko se od severu začne dostávat do chladné části teplotního rozhraní. V sobotu ráno tak již na severu území bude opět mrznout, na jihu se očekává kolem 3 °C. Během dne se teploty čekají od -2 °C do 2 °C, na jihu území se zřejmě dostanou na 4 °C. K tomu se očekává sněžení, na jihu většinou déšť. Na intenzitě sněžení se ovšem modely aktuálně příliš neshodují. Některé naznačují, že na velké části území napadne od 5 do 10 cm sněhu (i v nížinách). Jiné modely ovšem čekají jen místy od 0 do 3 cm sněhu a některé, že sníh napadne jen na severu území. Předpověď na Boží hod je velmi komplikovaná pravě kvůli tomu, že teplotní rozhraní bude ležet přímo nad naším územím.

Sníh
Očekávaná sněhová pokrývka na Boží hod večer - model GFS naznačuje, že se může vytvořit na většině území, jiné modely ovšem očekávají sněhu o poznání méně, zdroj: ventusky.com

Aby střídání teplot nebylo málo, tak se začne v neděli opět oteplovat. Tentokrát ovšem příliv teplého vzduchu nedoprovodí vítr, a tak bude oteplení pozvolnější a často se vytvoří teplotní inverze. V následujícím týdnu se ovšem teploty mohou dostat opět až k 10 °C.