Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Další ochlazení, hlavně v Čechách větrno a přeháňky, na horách sněhové

V Číně významně kleslo množství nebezpečného oxidu dusičitého v ovzduší

Uzavření měst a významné omezení dopravy v Číně kvůli epidemii koronaviru, která zde panuje od začátku roku, přineslo významný pokles podílu oxidu dusičitého v ovzduší, který je považován za jeden z nejvýznamnějších znečišťovatelů ovzduší. Ukázaly to nedávné výsledky studie NASA (Airborne Nitrogen Dioxide Plummets Over China). Hodnoty NO2 v ovzduší klesly o 10 % až 30 %. Vědci z NASA dodávají, že je to poprvé, co došlo k tak významnému snížení NO2 v ovzduší na tak rozsáhlé ploše. Poklesy byly pozorovány také během ekonomické krize v roce 2008, ale zdaleka nebyly tak značné a rozsáhlé.

NO2
Obr. 1: Srovnání koncentrací NO2 v lednu 2020 a v únoru 2020, zdroj: NASA

Vědci z NASA zároveň dodávají, že hlavní příčinou poklesu nejsou oslavy příchodu nového roku, ale právě epidemie koronaviru. To dokládají srovnáním koncentrací NO2 v ovzduší v oblasti města Wuhan ve stejném období roku 2019 a 2020 (obr. 2).

NO2
Obr. 2: Srovnání koncentrací NO2 v oblasti města Wuhan v roce 2019 (nahoře) a v roce 2020 (dole) v jednotlivých obdobích (první je začátek ledna, potom přelom ledna a února a poslední závěr února), zdroj: NASA

Poslední statistiky ukazují také významný pokles emisí CO2, které způsobují globální oteplování. Ty poklesly v Číně o zhruba 25 %.

Ovzduší v Číně je ovšem stále většinou nezdravé
Čistého vzduchu se ovšem i tak Čína nedočkala. Nejškodlivější jsou totiž v ovzduší tzv. PM částice, které vznikají ve velké míře v lokálních topeništích. I přes epidemii koronaviru lidé stále ve svých domovech potřebují teplo. Na většině stanic napříč Čínou tak ovzduší zůstává znečištěné a stanice hlásí nezdravý vzduch (obr. 3).

PM25
Obr. 3: Koncentrace části PM2.5 v ovzduší v Číně dnes dopoledne - ta je stále velmi vysoká a ovzduší v Číně i přes pokles NO2 není zdravé, zdroj: Ventusky

Oxid dusičitý vzniká ve spalovacích motorech
Oxid dusičitý (NO2) vzniká ve spalovacích motorech oxidací vzdušného dusíku za vysokých teplot. Jde o prudce jedovatý plyn. Je pohlcován z 80 až 90 procent hlenem dýchacích cest a způsobuje záněty dýchacích cest od lehkých forem až po edém plic. Podílí se rovněž na vzniku kyselých dešťů. Největší problém představuje v místech s intenzivní automobilovou dopravou (hlavně Praha). Přehled dalších látek, které znečisťují ovzduší najdete v článku Přehled látek, které způsobují znečištění ovzduší.