Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

V pátek k nám pronikne chladný vzduch

Před námi je výrazná změna v charakteru počasí. Zítra a hlavně ve čtvrtek ještě naměříme letní až tropické teploty. Ve čtvrtek vystoupí na 28 °C až 32 °C. Bude se ovšem jednat o nejteplejší den tohoto týdne. V pátek se totiž výrazně ochladí. Teploty poklesnou o téměř 15 °C. Ve čtvrtek pozdě odpoledne přes naše území začne od severozápadu přecházet výrazná studená fronta. Tvořit se tak budou bouřky, které mohou doprovodit kroupy, přívalové srážky a především silné nárazy větru kolem 90 km/h. Silný vítr bude provázet přechod fronty i v místech, kde se bouřky nevyskytnou. Očekávají se nárazy větru kolem 70 km/h.

V pátek již v přílivu chladného vzduchu od severozápadu naměříme teploty pouze mezi 15 °C až 19 °C. Od výrazně nadprůměrných teplot se tak během dne dostaneme naopak k výrazně podprůměrným. Pocitovou teplotu navíc bude snižovat v průměru o další 4 °C vítr. Na obloze k tomu bude hodně oblačnosti a objevit se odpoledne mohou přeháňky (zejména na horách na severu). Na hřebenech Krkonoš na Sněžce dokonce nelze vyloučit ani sněžení. Teplota v hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m) totiž poklesne blízko k bodu mrazu. Chladné počasí bude pokračovat i o víkendu. V sobotu ráno naměříme kolem 8 °C, odpoledne potom opět 15 °C až 19 °C. Nejchladnější bude zřejmě nedělní ráno, kdy se teploty budou pohybovat kolem 7 °C. V příštím týdnu se bude opět pozvolna oteplovat.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Teplota
Teplota v hladině 850 hPa (ve výšce 1500 m) v pátek ráno (v této hladině jsou dobře patrné vzduchové hmoty) - pronikne k nám chladný vzduch od severozápadu.