Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Písek ze Sahary pokryl část Evropy, hlášen je i z Česka

Oblohu na řadě míst Evropy zbarvil do žluta písek ze Sahary, který se aktuálně nad Evropu ve větším množství dostává. Nad jižní polovinu Evropy totiž proniká vzduch z Afriky, zatímco v severní polovině je ledový vzduch ze Sibiře. Naše území nyní leží na rozhraní těchto dvou vzduchových hmot. Vůbec nejhorší byla včera situace v Pyrenejích, kde se všechen sníh zbarvil do hněda. Místní jsou na tyto situace zvyklí, ale i pro ně bylo včerejší množství spadlého prachu ze Sahary nezvyklé (viz níže uvedené záběry z knížectví Andorra).

Do hněda nebo žluta zbarvený sníh pozorovali také v Alpách. V Tyrolsku byla do žluta zbarvena i celá obloha (viz fotografie).


Lehce do hněda zbarvený sníh je pozorovaný i u nás (viz fotografie z Krušných hor - svrchní vrstva sněhu je lehce zbarvena do hněda). Také v oblastech, kde pršelo, lidé hlásí prach na autech nebo okapech. Jedná se o prach, který se do vzduchu dostal nad Saharou a pak byl ve výšce transportován až nad naše území, kde ve srážkách opět spadl k zemi.

Prach
Množství prachu v atmosféře dnes ráno - v oblastech se srážkami potom tento prach ze Sahary padá až k zemi, zdroj: forecast.uoa.gr