Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Chladné a proměnlivé počasí s přeháňkami, na horách sněhovými

V novém týdnu se citelně oteplí, na začátku Vánoc bude i 10 °C

Zítra k nám začne ve vyšších hladinách atmosféry proudit teplý vzduch. Zatímco ještě včera bylo ve výšce cca 1500 m nad zemí kolem -10 °C, v pondělí zde naměříme 5 °C a v úterý dokonce až k 10 °C. V nižších polohách oteplení ale tak rychlý průběh díky inverzi mít nebude a teplejší vzduch se zde prosadí až ve druhé polovině týdne. Díky tomu hrozí v první polovině týdne i nebezpečí mrznoucích srážek či mlh. První dny Vánoc budou nadprůměrně teplé, deštivé a větrné.

V pondělí bude většinou zataženo, na východě Moravy a ve Slezsku zpočátku i slunečno. Během dne se hlavně v severozápadní polovině Čech přidá mrznoucí déšť nebo mrholení s tvorbou ledovky. Srážky budou většinou jen slabé nebo mírné intenzity, ale i tak přinesou komplikace na cestách. Nejvydatnější budou v okolí Krušných hor. Nejnižší teploty v noci na pondělí klesnou na -6 °C až -11 °C, na Moravě a ve Slezsku místy na hodnoty kolem -13 °C. Během dne naměříme -4 °C až 0 °C, v oblasti Šumavy, na Javornicku a Frýdlantsku až 3 °C. Na Českomoravské vrchovině a severních horách bude také větrno s tvorbou sněhových jazyků, na horách i závějí.

Fronta
Synoptická situace v pondělí v poledne - hlavně severozápad našeho území ovlivní teplá fronta, zdroj: metoffice.gov.uk

Vítr
Očekávané maximální nárazy větru za pondělí - hlavně na Vysočině a na horách na severu bude vát i silnější vítr, zdroj: ventusky.com

Úterní ráno bude kromě hřebenů hor mrazivé, většinou s teplotami kolem -3 °C. Během dne bude oblačno až zataženo, ojediněle s mrznoucím mrholením. Denní maxima budou většinou mezi -3 °C až 1 °C, na horách až 5 °C. Hlavně na severních horách bude stále větrno.

Ve středu ráno budou teploty kolem -2 °C. Od západu začne přicházet déšť a opět bude i mrznoucí s tvorbou ledovky. Jak moc ledovka zkomplikuje dopravu je ale zatím nejisté. Během dne už se často teploty dostanou nad bod mrazu, naměříme -1 °C až 3 °C, hlavně na západě až na 6 °C. Ve čtvrtek ráno už budou teploty mezi 0 °C až 4 °C, odpoledne naměříme 2 °C až 6 °C. K tomu bude místy pršet a vát čerstvý vítr.

Teploty
Očekávané teploty ve čtvrtek odpoledne - mrazy skončí a očekává se výrazná obleva, zdroj: ventusky.com

Od pátku do konce týdne nás stále čeká deštivé počasí. Při větším množství srážek hrozí i přechodné vzestupy horních toků řek. Vyloučit nelze ani příchod silného větru s nárazy kolem 80 km/h i v nižších polohách. Aktuálně se modely dobře shodují na tom, že závěr týdne bude nadprůměrně teplý. Teploty se například na Štědrý den zřejmě dostanou až na 10 °C. Čeká nás tak klasická výrazná vánoční obleva. V průběhu Vánoc by se ale mohlo opět ochladit a vrátit se zimní počasí.

Teploty
Odchylka teplot v sobotu odpoledne (Štědrý den) od průměru za posledních 40 let - teploty budou ve většině Evropy nadprůměrné, zdroj: ventusky.com