Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Proměnlivé počasí s přeháňkami, v noci na zítřek naposledy mráz

Víkendové počasí zkomplikuje zvlněné frontální rozhraní

V těchto dnech zažívá poměrně ustálené počasí s teplotami odpovídajícím dlouhodobým průměrům. Zítra se ovšem začne situace měnit. Počasí ve střední Evropě začne ovlivňovat zvlněné frontální rozhraní. Začne zesilovat vítr a hlavně ve vyšších hladinách atmosféry k nám pronikne teplý vzduch. Ve výšce 1500 m (v hladině 850 hPa) nad zemí se teploty dostanou až na 5 °C. Ještě dnes se zde přitom pohybují kolem -5 °C. V nižších polohách se příliv teplého vzduchu zítra ještě tolik neprojeví. Vytvoří se totiž inverze a teploty budou mezi -1 °C až 3 °C, jen ojediněle se dostanou na 5 °C.

V noci z pátku na sobotu začne vítr ještě více nabírat na síle. Ve východní polovině území dosáhne v nárazech rychlosti od 50 do 80 km/h, ve vyšších polohách přesáhne i 100 km/h. Nejsilnější bude na hřebenech Jeseníků a Beskyd, kde se mohou objevit nárazy větru o síle 130 km/h. V sobotu odpoledne bude vítr slábnout. Pády stromů hrozí hlavně ve vyšších polohách, kde jsou stromy zatížené velkým množstvím sněhu. V sobotu nás čekají také velké teplotní rozdíly. Na západě budou teploty kolem 2 °C, na východě naopak překročí i 10 °C. Většina sněhu, která v pondělí napadla na Moravě a ve Slezsku i v nižších polohách, rychle roztaje.

Největší komplikace v předpovědích zatím přináší předpověď srážek. V pátek se vyskytnou spíše ojediněle a budou převážně dešťové (na západě i mrznoucí). V sobotu se zřejmě objeví místy a stále budou jen dešťové (na západě zpočátku stále i mrznoucí). Jenže v noci ze soboty na neděli se na frontálním rozhraní zřejmě vytvoří frontální vlna, která přinese vydatnější srážky, které budou od západu přecházet z deště opět do sněhu. V neděli by tak v Čechách mohlo hustě sněžit, na Moravě a ve Slezsku spíše pršet. Na celkových srážkových úhrnech se zatím modely vůbec neshodují. Některé naznačují, že na velké části území Čech (i v nížinách) napadne kolem 15 cm sněhu. Situace je ovšem zatím hodně nejistá. Předpověď srážek u zvlněných frontálních rozhraní je často s větším předstihem nepřesná.

Modely se opět shodují až na pondělním počasí, kdy vliv frontálního rozhraní odezní, srážky ustanou a denní maxima se ustálí kolem 2 °C.

Tip: Numerický model - předpověď teplot a srážek na další dny

Vítr
Maximální nárazy větru za víkend - hlavně na horách na východě bude vát silný vítr, který může vyvracet sněhem obalené stromy.