Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: Deštivo, ve vyšších polohách trvalé sněžení a na Moravě i zabouří

Před námi je podmračený týden s teplotami do 5 °C

V novém týdnu nás čeká většinou zataženo s minimem srážek, slabými ranními mrazy a odpoledními maximy většinou do 5 °C. To jsou pro přelom listopadu a prosince normální hodnoty. Slunce se ukáže jen výjimečně a na většině stanic bude týdenní suma přímého slunečního svitu blízká nule.

V pondělí bude většinou zataženo. Ráno a dopoledne se místy utvoří mlhy, které mohou být i mrznoucí. Šance na zmenšenou oblačnost bude hlavně na východě Moravy a ve Slezsku, kde může být i polojasno. Nejvyšší denní teploty budou v rozpětí mezi 2 °C až 6 °C.

Obloha
Množství oblačnosti v pondělí odpoledne - šance na modrou oblohu je hlavně na východě Moravy a ve Slezsku, zdroj: ventusky.com

Podobné počasí nás čeká také v úterý s tím, že na západě se ojediněle objeví déšť, od 500 m sněžení. Denní maxima budou mezi 1 °C až 5 °C. Žádná výraznější změna v charakteru počasí nenastane ani ve středu.

Mapa
Synoptická situace v úterý v poledne - střední Evropu ovlivní slábnoucí okluzní fronta - přinese hodně oblačnosti a na západ i ojedinělé srážky, zdroj: metoffice.gov.uk

Průměry
Odchylka teploty vzduchu v úterý odpoledne vůči průměru 1981-2020 - teploty ve střední Evropě budou odpovídat dlouhodobým průměrům, zdroj: ventusky.com

Ve čtvrtek by se místy mohl objevit slabý déšť, v západní polovině území od 500 m sněžení. Modely se ale zatím přesně neshodují na množství srážek a je možné, že se nakonec objeví spíše jen ojediněle.

Od pátku do neděle bude na obloze stále převládat oblačno až zataženo. Srážky se objeví jen ojediněle, většinou ve formě sněžení. Lehce poklesnou denní maxima, budou většinou kolem 2 °C a ranní minima budou lehce pod bodem mrazu. Výskytu silnějších ranních mrazů bude bránit velká oblačnost.